Een harde klap was het. Half september was ik met de motor betrokken bij een aanrijding met een auto. Doorgedreven motortraining en oude reflexen hebben me behoed voor de ergst denkbare afloop. Ik werd ver over de auto heen gelanceerd en tja, het lichaam moet ergens zo’n klap opvangen. In mijn geval de rechterarm, van vingertoppen tot de punt van het schouderblad. Een reeks kleine breuken en een ernstig verbrijzelde arm was het pijnlijke resultaat.

Maar voor elke schaduwzijde is er een zonzijde! Het voorval bracht me plots in de rol van patiënt en dat levert weer duidelijke inzichten op. Zo werd ik me bewust van de zeer sterke kanten van de reguliere zorg: effectieve pijnstilling, externe fixateurs, plexusblok verdoving voor de operaties en andere technische hoogstandjes die ervoor zorgen dat mijn arm over langere tijd weer functioneel wordt en meer van dat. ‘Onze’ Chinese geneeskunde kent ook een tak traumatologie, maar die is veel minder bekend. Oude Kung Fu beoefenaars hadden ook blessures, ook in oude tijden raakten mensen gewond in ongeluk of strijd. Vandaag de dag kunnen we gelukkig rekenen op CT-scans, gipsmeesters en orthopedisch chirurgen voor snellere en misschien betere resultaten op het vlak van botreconstructie.

Toch was dit ongeluk voor mij een gelegenheid eens te kijken naar traumatologie in TCG.

Bij een heftige breuk ontstaat een massale bloeding en enorme zwelling waarvoor ik Chinese kruiden bestelde zoals Hong Hua, Di Long, Mo Yao, Ru Xiang en Huang Qi om bloedstase op te heffen en wondgenezing te verbeteren en daarbij ook San Qi Shan Yao Pian met hetzelfde doel. Lieve vrienden kwamen al na twee dagen om met hun Tuina-expertise mijn klachten te verlichten; rustig masseren vanaf de nek en schouders. Nu, zes weken na het ongeluk, zegt de fysio dat dit de beste strategie is op dit moment in de revalidatie. Gelukkig waren we daar al die tijd al mee bezig! De externe applicaties zijn ook zo’n minder bekend onderdeel van onze Chinese Geneeskunde maar Academie Bo-Yi heeft deze kennis ook in huis! Wai Fu Yao Fang, een mooie combinatie met o.a. mirre, wierookhars en kaneel die met honing tot een pasta wordt gemaakt, of Qi Li San waarbij azijn wordt gebruikt. Hier zit dan weer de kracht van de Chinese geneeskunde voor onfortuinlijke gevallen als het mijne: bloedstase oplossen zodat bot kan helen, damp afdrijven tegen de pijnlijke zwelling, Qi- versterkende kruiden om op de been te blijven na vele slapeloze nachten en niet in het minst de acupunctuur om pijn te behandelen en de geest te kalmeren. Chinese en reguliere geneeskunde gaan dus moeiteloos hand in hand. Voor de langere termijn hebben wij veel in huis om hardnekkige posttraumatische Bi-syndromen voor te zijn.

Een week na mijn ongeluk viel me iets bijzonders op: de vingernagels van mijn rechterhand groeiden niet meer en dat heeft 3 weken geduurd.  Het lichaam gebruikte dus vanzelf de beschikbare mineralen voor de botaanmaak en niet voor de nagels. Steeds weer verbazend hoe mooi ons lichaam functioneert. Mijn herstel zal een lange tijd in beslag nemen maar in een betere positie had ik niet kunnen zitten: dicht bij de bron van de Chinese geneeskunde: Tuina, Acupunctuur en Kruiden allemaal bij de hand om van de revalidatie een succes te maken.

Tot slot bij deze nogmaals dank voor alle kaartjes, bloemen, berichten en chocolade die echt geholpen hebben de eerste weken door te komen.

Stefaan

Terug