Tijdens de afgelopen 15 jaar dat ik werkzaam ben als acupuncturist zijn er een aantal terugkomende thema’s. Zo was het vandaag weer eens zo’n dag.

De eerste cliënt die ik vandaag in de praktijk zag kwam voor chronische gewrichtsklachten. Deze klachten had meneer al jaren. Hij had al stad en land afgelopen om een oplossing te vinden voor zijn klachten zodat hij zijn dagelijkse activiteiten en hobby’s, zoals in de tuin werken, weer ‘normaal’ zou kunnen uitoefenen. We waren inmiddels 7 behandelingen op weg waarin we zowel met acupunctuur als met Tuina aan zijn herstel hadden gewerkt.

Vandaag gaf hij aan dat het nog beter gaat als de vorige keer. Hij had een paar uur in zijn tuin gewerkt maar zijn klachten waren zo goed als weg gebleven. Toen hij weer op de bank lag zei hij: “Heel fijn dat het beter gaat. Ik vraag me alleen af hoe het was gegaan zonder de behandeling. Het kan natuurlijk ook toeval zijn dat het nu beter gaat.”

We hebben hier nog even over gesproken en ik heb uitgelegd dat wanneer je maar één situatie apart bekijkt dit in principe kan, maar als je alle resultaten van de afgelopen jaren op een rijtje zet, dat hier toch echt een duidelijk patroon zichtbaar is. Vervolgens hebben we het onderwerp gelaten voor wat het was en is hij blij naar huis gegaan met veel minder klachten dan een aantal weken geleden.

Later op de dag kwam er een jonge vrouw voor behandeling i.v.m. een zwangerschapswens. Ze had heel goed nieuws; ze was zwanger! Halverwege de behandeling kwam hetzelfde onderwerp ter sprake als eerder vandaag; “Denk je dat de behandeling invloed heeft gehad? Want ongeveer 20% van de IVF-behandelingen is altijd al succesvol.”

Ik had natuurlijk kunnen uitleggen hoeveel procent de kans op een succesvolle zwangerschap vergroot wordt met ondersteuning van acupunctuur en Chinese kruiden. In plaats daarvan vertelde ik haar dat de afgelopen 15 jaar heel veel mensen de praktijk hebben verlaten zonder hun klachten of met een vervulde zwangerschapswens. Zelf kan ik hier maar twee verklaringen voor vinden; 1. De Chinese geneeswijze werkt. 2. Ik breng heel veel geluk.

Ze moest er hard om lachen en gaf aan dat het uiteindelijk niet uit maakt welke van de twee het is. Als het doel maar wordt bereikt. Zelf weet ik natuurlijk dat zoveel geluk bij elkaar onmogelijk is en dat de Chinese geneeswijze vaak heel succesvol kan worden ingezet.

Niels

Terug