Het juiste punt

Na meer dan 16 jaar heel intensief de Chinese geneeswijze te hebben bestudeerd, gewerkt te hebben in mijn eigen praktijk, stages te hebben gelopen in China en van vooraanstaande Chinese artsen les te hebben gehad, kan ik met zekerheid zeggen dat exacte locatie uitmaakt!

Naar mijn mening, en de mening van alle vooraanstaande Chinese acupuncturisten en Tuina therapeuten waarvan ik les heb gehad, kun je alleen het optimale resultaat bereiken wanneer je puntlokalisatie goed is.

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Een groot deel van de acupunctuurpunten kan het beste worden gelokaliseerd aan de hand van anatomische structuren zoals referentiepunten op botten, op spier-pees overgangen of tussen pezen in.

Het kunnen lokaliseren van deze punten op het lichaam zelf is nog wel even andere koek dan het aanwijzen op een plaatje waarop alle botstructuren, spieren en pezen goed zichtbaar zijn. Vervolgens komt er ook nog eens bij dat er anatomische verschillen zijn tussen verschillende lichamen. Al met al dus een hele klus om dit goed onder de knie te krijgen.

Volgens mij kun je dit alleen goed leren door heel veel te oefenen op een grote verscheidenheid aan lichamen. Bij voorkeur onder begeleiding voor adequate correctie en feedback.

Gelukkig geeft het lichaam ook feedback op de lokalisatie. Vaak geven mijn patiënten in de praktijk tijdens het palperen van de punten al aan dat ze het punt voelen voordat ik de naald heb gezet. Daarnaast is het natuurlijk heel belangrijk dat er De-Qi wordt verkregen op de naald. Dit is namelijk niet alleen nodig voor het gewenste behandelresultaat, maar geeft ook de therapeut feedback of zijn lokalisatie correct is. Want de als lokalisatie correct is zal er over het algemeen veel makkelijker De-Qi verkregen worden.

Succes met het verder verbeteren van je vaardigheden,

Niels

Indien je behoefte hebt aan begeleiding bij het verbeteren van je puntlokalisatie kun je je aanmelden voor de puntlokalisatietraining. Deze is ook toegankelijk voor studenten en therapeuten die niet bij Academie Bo

Terug