Het jaar van de Rat en de Chinese Geneeskunde

Het Chinese Nieuwjaar is net begonnen. Het is algemeen bekend dat elk Chinees jaar verbonden is met een bepaald dier. Twaalf dieren wisselen elkaar beurtelings af en dit jaar is het dienstdoende dier, de Rat.

De Rat, als een van de 12 dierenriemtekens, wordt in het Chinees ook wel ‘Zi Shu’ genoemd. ‘Shu’ betekent in het Chinees rat. ‘Zi’ is een van de 12 Aardse Takken uit de Chinese traditie. Vroeger gebruikten de Chinezen dit systeem om de tijd te berekenen.

Daarnaast creëren de 5 Elementen gecombineerd met Yin en Yang de 10 Hemelse Stammen. Elk element bestrijkt twee jaar. Het eerste jaar van dit element is Yang en het jaar daarna is Yin. Zo is dit jaar Yang Metaal (Geng) en volgend jaar zal Yin Metaal (Xin) zijn. Tien jaar (5 paren van Hemelse Stammen) vormen op hun beurt samen met de 12 Aardse Takken een grote 60-jarige cyclus. Deze wordt in China ‘Jia Zi’ genoemd. ‘Jia’ is Yang Hout, de eerste van de tien Hemelse Stammen.

Vanuit deze cyclus kunnen we gemakkelijk herkennen waar de holistische visie vandaan komt. Door te observeren hoe dingen op lange termijn veranderen, krijg je een dieper begrip van de natuur. Je hebt wel veel geduld nodig voordat je het echt goed kunt begrijpen en doorzien.

Laten we even terugkomen op de twaalf ‘schattige’ dieren. ‘Zi’ is de eerste van 12 Aardse Takken, en de Rat is dus de eerste van de 12 dieren. Er zijn veel verhalen of sprookjes om uit te leggen waarom juist de Rat deze eer te beurt zou vallen. Een van de verhalen vertelt dat de slimme rat deze positie kreeg door op de kop van de os te staan ​​in de laatste hardloopwedstrijd en zo deze wedstrijd te winnen.

Hoe dan ook, dit is ‘slechts’ een Chinees sprookje. Er zijn nog andere redenen die waarschijnlijk logischer zijn. Zoals we allemaal weten, worden ratten altijd om middernacht actief. Middernacht wordt in het oude Chinese tijdsysteem ook wel het ‘Zi-uur’ genoemd. Elk oud Chinees uur staat gelijk aan twee moderne uren. Dit betekent dat het ‘Zi-uur’ van 23.00 uur tot 01.00 uur loopt en omdat ratten op dit tijdstip actief zijn is het logisch om dit dier met deze tijd te verbinden. Hiermee wordt niet alleen het eerste uur, maar ook het eerste jaar gedefinieerd.

Middernacht is tevens de tijd waarop Yin omkeert in Yang. De Chinese oudejaarsavond gaat over hetzelfde principe. Het vertegenwoordigt niet alleen het einde van oude dingen, maar ook het begin van nieuwe dingen.

Dit principe is ook van belang binnen de Chinese Geneeskunde. De aanvang van het jaar en de aanvang van de dag is erg belangrijk. Het is de tijd dat Yin overgaat in Yang, het begin van Yang dus. Het orgaan dat hiervoor verantwoordelijk is, is de Galblaas. De Galblaas vertegenwoordigt samen met de Lever de functie van het Hout-element. Net als de eerste kiemende planten in het vroege voorjaar, wordt Yang steeds sterker. We weten dat ze daar stilletjes ondergronds groeien, zelfs al kunnen we het niet zien. Zo is het ook met de Yang-energie in het lichaam. Het begint te groeien op het ‘Zi-uur’ maar we kunnen het niet opmerken omdat we nog in dromenland zijn. Alleen door voldoende gekwalificeerde slaap kunnen we goed voor onze Yang-energie zorgen. Het best gebeurt dit tijdens het ‘Zi-uur’ want dan is de Galblaas samen met de Lever optimaal in staat om Yin-Bloed te herstellen. Tijdens dit herstel begint de Yang-energie te groeien. Wanneer we altijd te laat naar bed gaan, wordt het herstel van Yin verstoord waardoor de groei van Yang ook beperkt zal zijn. De functie van onze orgaansystemen wordt dan langzaam maar zeker zwakker en zwakker. We merken dit echter niet op omdat het geleidelijk aan gebeurt... Alleen gekwalificeerd Yin kan super Yang maken.

Laten we beginnen met goed te zorgen voor onze Yang-energie door in dit speciale jaar van de Rat heerlijk te dromen ten tijde van het ‘Zi-uur’, om ons zo voor te bereiden op de komende nieuwe tijd en nieuw leven!

Dr. Mao

 

Terug