Op 12 februari is het Chinees Nieuwjaar. Dit valt altijd op de 2e nieuwe maan na de winterzonnewende. Dat is het moment dat de dagen al duidelijk aan het lengen zijn, dat de kracht van het Yáng dus toeneemt, maar dat de natuur nog duidelijk in de greep is van de koude winter. 

De winter is energetisch de tijd van naar binnen gaan en van contemplatie. Waar wij daar in het Westen eigenlijk niet zo goed in zijn omdat we altijd maar door willen en actief willen blijven, moesten de meesten van ons er dit jaar echt aan geloven. De lockdown heeft mij persoonlijk in ieder geval de weg naar binnen laten bewandelen. Ook onze hond, een eigenwijze beagle, zit meer binnen en gaat tot zijn grote frustratie niet meer naar zijn dagelijkse speelmaatjes in ‘Beagle Valley’ (een 5-sterren all-inn voor beagles).

Met de aanvang van het nieuwe Chinese jaar gaan we over van het jaar van de Rat naar het jaar van de Os. Er begint een nieuwe cyclus van de jaarkalender, die qua volgorde overeenkomt met de orgaanklok. Het laatste orgaan in de kalender, het orgaan waar we nu nog mee te maken hebben, is de Lever. De Lever is verantwoordelijk voor de vrije stroom van Qi. De Lever wil spreiden en geeft op dit moment een allereerste aanzet tot de beweging van de lente. De omkering van Yin naar Yang. De Lever is niet voor niets een Yin orgaan met een Yange functie.

In deze spreidende beweging ontmoeten de Lever en de Long elkaar. De belangrijkste functie van de Long is om te spreiden en te dalen. De circulatie van Qi door de meridianen eindigt bij Qí Mén (Lever 14) en van daaruit circuleert ie door naar Zhōng Fǔ (Long 1). Waar de Lever midden in de winter dus al de eerste aanzet geeft voor het begin van de lente, neemt de Long in de laatste maand voordat de lente echt begint eens heel diep adem om zich straks naar buiten toe te manifesteren in al zijn pracht en praal, of zoals het in de klassiekers benoemd staat als de 10.000 dingen. In mijn blog ‘Haal diep adem’ heb ik beschreven hoe het Klein Hoefblad hier prachtig uiting aan geeft.

Ondanks dat ik ook wel geniet van de relatieve rust, kan ik eigenlijk niet wachten om mijn praktijk weer te openen en aan de slag te gaan. Ik zit klaar om diep adem te halen en al mijn vaardigheden te gaan inzetten. 

Je raadt vast wie er ook diep adem zit te halen in zijn mand. Of is het een diepe zucht van frustratie door geblokkeerde Lever Qi? Hij kan niet wachten om weer naar buiten te gaan. Wat hem betreft wordt dit het jaar van de Beagle.

Loed

Terug