De Chinese Geneeskunde benoemt Wu Zang Liu Fu: De 5 Yinne Organen en de 6 Yange Organen. San Jiao, of de Drievoudige Verwarmer, was voorheen het enige Yange Orgaan dat niet was gekoppeld aan een Yin Orgaan. Pas later werd het Pericardium aan de San Jiao gekoppeld. Daarom werd San Jiao daarom ook wel ‘het eenzame orgaan’ genoemd. Meld je aan voor de bijscholing Vuur in TCG als je alles over San Jiao en de andere Vuur-organen, Hart, Dunne Darm en Pericardium, wilt weten.

Veel mensen vinden het een crime om alleen te zijn, maar als je erin kunt berusten kan het diepe stilte en ontspanning geven. Onlangs kreeg ik deze overlijdensadvertentie geappt. Ja, ik moest hem ook 2 keer goed lezen voordat ik hem doorhad. Gerrit had in ieder geval zijn rust gevonden.

adv.jpg

Kalender
In de kosmologische kalender correspondeert San Jiao met de 10e maand na Chinees Nieuwjaar, dat komt ongeveer overeen met de periode van begin november tot begin december. Het is de tijd vlak voor de winterzonnewende. In deze tijd van het jaar is het Yang van de hemel maximaal naar binnen gekeerd. In de maand na de winterzonnewende begint het Yang namelijk alweer heel langzaam toe te nemen.

kun-nl.jpg

San Jiao is het enige Yange Orgaansysteem dat geen vorm heeft. Het is de lege ruimte tussen alle organen en cellen. Dit zie je ook gereflecteerd in het bijbehorende Hexagram Kun, dat uit 6 Yinne lijnen bestaat. Je ziet als het ware een lege as in het centrum; alleen Yin. Betekent dit dan dat er helemaal geen Yang meer is? Zeker niet! Het Yang is maximaal opgeslagen in het Yin, diep van binnen, en dat is niet voor niets; het Yang moet in deze tijd met rust gelaten worden.

Als San Jiao geassocieerd wordt met deze Yinne tijd, waarom wordt San Jiao dan geplaatst bij het Vuur element?

Vuur in Water
San Jiao staat voor Vuur in Water, Yang in Yin. Het Ministeriele Vuur dat vanuit MingMen de basis is om door middel van Yuan Qi alle fysieke processen in het lichaam mogelijk te maken. Dit is alleen mogelijk doordat San Jiao geen vorm heeft. Het is de leegte, het niets waaruit alles kan ontstaan; de paradox van het leven.

Dat vanuit leegte alles mogelijk is zien we op vele manieren in het dagelijks leven. In een lege ruimte is elke inrichting mogelijk. Als in een gesprek met vrienden een ontspannen stilte ontstaat kan van daaruit elk mogelijk nieuw onderwerp ter sprake worden gebracht.

Dood
De energie van San Jiao kunnen we dagelijks gebruiken om goed in te slapen. Tijdens onze slaap moet Yang namelijk ook maximaal in Yin zakken. Als we inslapen moeten we alles loslaten en ons overgeven aan het niets. Slaap wordt daarom ook wel ‘de kleine dood’ genoemd. In slaap vallen doe je alleen, doodgaan ook. San Jiao is niet voor niets het eenzame Orgaan.

Gerrit leeft nog en heeft zijn rust gevonden door het overlijden van zijn vrouw Antje. En Antje zelf? Die was waarschijnlijk al heel lang eenzaam voordat zij stierf.

Loed

Terug