Het belang van de Shang Han Lun

Toen ik 10 jaar geleden op weg naar de Shandong Universiteit in het vliegtuig stapte om daar de Shang Han Lun te gaan bestuderen had ik er eigenlijk geen flauw benul van waar me dat zou brengen. Eigenlijk wist ik er niet veel meer van dan dat het een diagnostisch systeem was met zes lagen, waarvan de eerste laag begon met wind-koude. En ik had het boek van achter naar voren doorgelezen, te beginnen bij Jue Yin, want dat leek me wel grappig.

We kregen daar les van echte toppers op het gebied van de Shang Han Lun, zoals professor Jiang Jianguo en professor Wang Xinlu. Achteraf besefte ik me pas op welk niveau deze professoren stonden en hoe bijzonder het eigenlijk was om les van ze te krijgen. Het verschil in kennisniveau was gigantisch, maar dat lieten ze uiteraard niet blijken.

Nu, 10 jaar, vele Shang Han specialisten, seminars, en studiereizen verder, kan ik zeggen dat er weinig systemen binnen de TCM mij meer hebben gebracht dan de Shang Han Lun. Niet voor niets wordt er in China altijd gezegd dat als je een goede TCM-therapeut wilt worden, je de klassiekers moet bestuderen en dan met name de Shang Han Lun. Waarom eigenlijk?

De differentiatie van de ZangFu (organen) is een relatief modern diagnostisch systeem dat lang niet zo compleet is als de traditionele manier van het echte TCM denken. Door de klassiekers krijg je een veel beter beeld van de fysiologie en pathologie zoals het daadwerkelijk is. En daarmee zag ik de resultaten in mijn praktijk met grote stappen verbeteren.

Het staat mij nog levendig voor de geest dat Professor Fu Yanling een patiënt behandelde met pijn bij de ribben en irritaties, een overduidelijk signaal van Lever Qi stagnatie. Zijn formule bevatte echter geen enkel kruid dat Lever Qi bewoog. Toen ik hem vroeg waarom hij daar geen kruiden voor had gebruikt, terwijl met name de pijn onder de ribben zo overduidelijk was, keek hij me enigszins verbaasd aan en zei: “Maar dit is Water Qi onder het Hart, dat geeft heel vaak pijn onder de ribben!” Toen leerde ik ook meteen dat een dergelijke pathologie heel vaak een Xian Mai (wiry pols) toont. Dit polsbeeld staat in alle boeken beschreven als mogelijke pathologie van Damp of Slijm. Iets waar ik altijd overheen had gekeken en voor het gemak maar had geïnterpreteerd als een teken van Lever Qi stagnatie of pijn.

Het formuleboek van Bensky, dat door de meeste kruidenopleidingen als standaard gebruikt wordt, bevat voor 25% formules die uit de Shang Han Za Bing Lun (de oorspronkelijke naam) komen. Alleen weten wat de formule doet is niet voldoende om de volledige reikwijdte en toepassingen van de formule te begrijpen. Een groot deel van de Shang Han Lun gaat niet voor niets over het corrigeren van ‘mistreatment’. Weten wanneer een formule absoluut wel, of alleen gemodificeerd ingezet kan worden, vereist kennis van de gehele Shang Han Lun, niet alleen de werking van een formule. Het gehele advies van Zhang Zhong Jing, de schrijver van de Shang Han Lun luidt dan ook: “Observe the pulse and signs, know the error committed, treat according to the pattern.”

Één klein dingetje: je moet dus wel de hele Shang Han Lun bestudeerd hebben om volgens het juiste patroon te kunnen behandelen!

Loed

Wil je meer informatie over de Shang Han Lun? Klik hier!

Terug