Hemelse Daikon

Voor de herfst hebben we een heerlijk gerecht. Tijdens dit seizoen willen we het liefst een verwarmende maaltijd die helpt om de afweer te versterken. Het mooie aan dit gerecht is dat het niet direct op de afweer werkt maar via zijn basis, de spijsvertering. Rettich is een groente bij uitstek om de spijsvertering te ondersteunen. Helaas is rettich koel en dat is voor het herfstseizoen niet ideaal, vandaar dat er een flinke hoeveelheid gember wordt toegevoegd als tegenhanger. De gember wordt daarbij geholpen door szechuanpeper en zoetzure rode biet. Rode biet is normaal gesproken neutraal maar wordt licht verwarmend door het even te bakken in azijn. Hierdoor wordt de biet tegelijkertijd interessanter qua smaak omdat hij niet uitsluitend zoet meer is.

Voor 2 personen:

1 rettich/daikon
3 rode bieten
200 gr (gerookt) spek
5 lente-uitjes
10 cm gemberwortel
Flinke scheut sojasaus
½ theelepel suiker
2 theelepels szechuanpeper
Azijn, naar smaak
800 ml groentebouillon of water
Voor de bouillon: 500 gr WUPS (zie hieronder voor uitleg)

Wanneer je zelf groentebouillon wilt maken schil en snijd dan 500 gr gemengde WUPS fijn. WUPS staat voor Wortel, Ui, Prei en Selderij. Laat het geheel in 1 liter kokend water ongeveer 30 minuten trekken. Hoe fijner je de WUPS snijdt, des te korter je het hoeft te laten trekken.

Kook de rode bieten +/- 8 minuten, giet ze af, schil ze en snijd ze in partjes. Verhit een koekenpan met dikke bodem, voeg een scheutje olie toe en bak de rode bietjes kort. Doe er een flinke scheut azijn bij en laat doorgaren tot ze helemaal gaar zijn. Van tijd tot tijd wat extra azijn toevoegen tot de gewenste verhouding zoet/zuur is bereikt.

Schil de rettich, snijd deze in plakken en blancheer ze 2 minuten. Wanneer je geen gerookte spek gebruikt maar gewone spek, snijd deze dan in plakken, bak ze 2 minuten en dep ze droog. Schil de gember en snijd deze in zo dun mogelijke plakjes. Halveer de lente-ui en plet de witte helft met het platte deel van het mes. Snijd het groene deel van de lente-ui in dunne ringetjes en zet deze apart. Neem 2 theelepels szechuanpeper en maal deze fijn met een mortier en vijzel, koffiemolen of kruidenmolen.

Verhit een wok met een scheut olie, bak de spek tot deze licht bruin is. Voeg de gember, lente-ui (witte deel) en szechuanpeper toe. Bak dit tot het lekker begint te ruiken en voeg dan de bouillon of het water toe evenals de rettich, de sojasaus en de suiker. Bij het op smaak brengen hangt het ervan af of er gerookte of gewone spek gebruikt hebt. Gerookt spek is zouter en daarom is er in dat geval minder sojasaus nodig bij het op smaak brengen. Houd er rekening mee dat als je de bouillon veel wilt laten indampen de smaak steeds intenser wordt. Ga daarom in dit stadium voorzichtig om met zout. Houd het geheel ongeveer 40 minuten tegen de kook aan. Haal het spek eruit en bewaar het voor een andere maaltijd. Wanneer er nog te veel vocht over is, kan dit verder worden ingekookt. Schep als het naar wens is de groente met vocht in kommen en leg aan een kant de zoet zure rode biet erbij. Strooi wat gesneden lente-ui ringen over het geheel. Wanneer je de maaltijd zwaarder wilt maken kan het spek natuurlijk ook meegegeten worden maar zonder heeft het een subtielere smaak en past het beter bij het seizoen.

Job

Terug