Goose Highway

Sinds enkele weken ontwaken de ganzen in de gracht achter ons huis, vroeg in de ochtend. Er zijn geen hanen in de buurt hier, maar de ganzen doen met liefde hetzelfde werk: mensen en dieren wekken! Luid snaterend vliegen ze van voor zonsopkomst tot de late avond af en aan. Als we in de tuin zitten horen we de luchtverplaatsing die ze maken met hun machtige vleugels. We hebben de gracht en de lucht erboven Goose Highway genoemd.

Die naam impliceert van alles: ten eerste water want er zijn ganzen en ten tweede ruimte, want een highway is ruim genoeg om met hoge snelheid overheen te gaan. Het impliceert ook een bepaalde richting, want de ganzen kunnen, vlak over het water scherend, niet zomaar alle kanten op.

De verplichte rustperiode geeft me veel tijd om andere dingen te doen die ik leuk vind, studeren bijvoorbeeld.  Nu ben ik bezig met het bestuderen van de namen van de acupunctuurpunten en dat is buitengewoon boeiend en verhelderend!
Nomen est omen, een naam is een voorteken zeiden de oude Romeinen al, een naam draagt een betekenis in zich. Dat geldt zeker ook voor de namen van de acupunctuurpunten.

Zo bijvoorbeeld LI-5 YángXī – 阳溪. De naam betekent ‘Yang Stream’, ‘Stream of Light’ of ‘Valley of the Sun’ etc. Dat houdt in dat hier Yáng Qí sneller begint te stromen, het is ook het Jing River punt.
De Chinese kalender volgt de orgaanklok; de eerste maand hoort bij de Longen, de tweede maand bij de Dikke darm enzoverder tot de twaalfde maand die bij de Lever hoort. Dat betekent dat deze periode helemaal gelinkt is aan de Dikke Darm en de Maag. In de natuur gaat Dikke Darm-energie over de fysieke manifestatie van nieuw leven, productie in overvloed.

In de mens, op een meer fijnstoffelijk niveau, gaat Dikke Darm-energie ook over jezelf tonen, staan voor wie je bent, je rechtmatige plek innemen.
Tegelijkertijd hoort de Dikke Darm bij Yáng Míng en Yáng Míng sluit het Yang.

Dat is de Yin-Yang dualiteit van de Dikke Darm: explosieve groei en manifestatie maar toch voldoende ingeperkt. Je kan je dus voorstellen dat bij pathologie mensen met een te zwakke Dikke Darm-energie zichzelf altijd opzijzetten, zich moeilijk op de voorgrond zetten.  Aan de andere kant van dit spectrum, in de exces pathologie, zien we de mensen die zichzelf het allerbelangrijkste vinden en erg dominant gedrag vertonen naar de omgeving. Dit zijn de pestkoppen, de zogenaamde ‘bullies’ en deze zoeken natuurlijk bij voorkeur de eerstgenoemde categorie mensen op. In beide gevallen kun je LI-5 YángXī – 阳溪 goed prikken en als versterking van de Yange kracht nodig is, eventueel zelfs moxeren.

Zoals gezegd, de tijd van de Dikke Darm ligt net achter ons, we zitten nu in de Maag-tijd, nog steeds Yáng Míng, nog steeds de expansie in de natuur. Het verschil zit ‘m in de diversiteit; in de Dikke Darm-tijd zien we alle scheuten en loten uitkomen, maar ze lijken nog allemaal op elkaar. De Maag gaat over differentiëren, afbreken in kleine stukjes, dus zien we nu dat de ene scheut zich ontwikkelt tot een mooie krokus en uit de andere een tulp ontspruit.

Echt holistisch kijken betekent ook het juiste moment in acht nemen om iets te doen. Wil je graag iets doen met de uitbundige energie van Yáng Míng, dan is nu het moment!We kunnen genieten van de dynamiek van elk tijdvak in het jaar, maar als de ganzen door deze expansieve en hitsige puber-periode heen zijn kunnen wij misschien een uurtje langer slapen!

Terug