Ken je dat gevoel: Is dit het nou? Meer dan 20 jaar geleden had ik dat gevoel heel sterk. Uiteindelijk bleek het een zoektocht naar MEER. Er is MEER in het leven, ik begon een zoektocht naar het grotere geheel. De Chinese geneeskunde bestuderen en beoefenen heeft mij veel inzichten gegeven.

Heb jij ook de behoefte aan MEER? De Chinese manier van denken heeft veel te bieden. Met het Daoïsme als basis kun je met deze holistische geneeskunde mensen echt helpen. Wil jij samen met ons op zoek naar MEER? Schrijf je dan in voor de opleiding Basis Chinese Geneeswijze of kom naar de open dag .

Ik krijg vaak de vraag hoe ik er toch toe gekomen ben om dit vak uit te gaan oefenen. Hoe komt in hemelsnaam een exacte wetenschapper van de TU Delft erbij om het roer helemaal om te gooien? Er zijn veel redenen die allemaal bijgedragen hebben aan die keuze.

Innerlijke drive
Mijn ogen werden in eerste instantie geopend door een vrouw die voor haar diabetes geen insuline meer hoefde te gebruiken doordat ze haar dieet rigoureus had omgegooid. Ik vond dat heel bijzonder.

Door mijn speakers schalt Doe Maar:

Is dit alles? Oehoehoehoe
Is dit alles? Oehoehoehoe
Mmm, Is dit alles wat er is?

Ik wilde mensen helpen. Hun lijden verzachten, hoe groot of klein ook, zodat ze meer van het leven konden genieten. Maar uiteindelijk heb ik de omslag gemaakt door een innerlijke drive, een zoektocht naar MEER. Het gevoel dat het leven meer omvat dan 1+1=2. Meer dan wat ik met mijn abstracte verstand kon begrijpen.

Zoeken naar heling
In Dao is alles één. Dao is de ultieme eenheid waar wij als mens naar op zoek zijn. We komen voort uit Dao en worden geboren als individu. Volgens van Dale betekent individu: “ieder mens op zichzelf, los gezien van alle andere mensen”. Het is deze gescheidenheid die ons motiveert en laat zoeken naar een gevoel van ‘heelheid’, of heling zo je wil, ons hele leven lang. Sommigen zoeken het in geld, anderen in geloof, weer anderen in de ideale partner.

Mysterie
De Chinese geneeskunde vindt haar oorsprong in het Daoïsme. Vanaf het eerste begin dat ik het mysterie van Dao ging onderzoeken was ik erdoor gegrepen. Hoe magnifiek, hoe geniaal, hoe allesomvattend. Chinese geneeskunde gaat niet alleen over genezen, het gaat over het Leven (inderdaad met een hoofdletter!). Hoe wij als mens, als microkosmos, onderdeel zijn van de macrokosmos. Het is, zoals Lao Zi in de Dao De Jing al schrijft; eigenlijk niet in woorden te vatten. Een waar mysterie!

Meer dan 20 jaar later heb ik veel ontdekt, geleerd, dankbaar mogen ontvangen en vol passie mogen doorgeven. Dit gun ik ook jou. Maar wees gewaarschuwd: als de Chinese manier van denken je pakt, dan laat het je niet meer los!

De stem van Henny Vrienten klinkt weer door de kamer: 
“…Ik zoek iets meer, ik weet alleen niet waar.”

Had hij destijds van Dao gehoord, dan had hij dit lied misschien niet geschreven. Dat was echt zonde geweest, want zijn muziek brengt mensen bij elkaar. Minder scheiding, meer heling. Ook dat is Dao!

Loed

Terug