Dubbele kip-noedelsoep

Aan het weer zou je het niet zeggen maar het is nu toch echt winter. En daar hebben we een heerlijk winters gerecht voor dat verwarmt en voedt. Aan de basis ligt een voedende kippenbouillon. Deze combineren we met noedels die wanneer ze in de bouillon gekookt worden, makkelijker verteerbaar zijn en extra smaak krijgen. De kipfilets marineren we om ze wat extra verwarmend te maken.

Er zijn twee manier om de soep te maken: de snelle met gekochte bouillon of de óhzo lekkere maar arbeidsintensievere met zelfgemaakte bouillon. Het voordeel van het zelf maken van de bouillon is dat je er, met 2 personen, ongeveer drie maaltijden met kip van kunt maken.

Ingrediënten

Bouillon:
1 hele kip
3 laurierblaadjes
5 stengels bleekselderij
2 uien
Zout naar smaak

Noedelsoep:
½ liter (zelf gemaakte) kippenbouillon
Of ½ liter gekochte goede kwaliteit bouillon

2 Shang Hai Paksoi / ½ gewone paksoi
½ winter wortel
2 pakjes gare udonnoodles
2 kipfilets (komen van hele kip)
Soja saus
Rijstewijn
Ketjap
2 cm gemberwortel
2 tenen knoflook

Bouillon

Een goede keus dat je gaat voor het zelf maken van de bouillon! Niet is deze alleen lekkerder maar je houdt er ook meer van over waar je later nog andere dingen van kunt maken. Bijvoorbeeld risotto of kippensoep.

Snijd de vlezige stukken van de borst los zodat je 2 kipfilets hebt. Bewaar deze in de koelkast voor later. Vergeet niet de kipfilet ± 1 uur voordat je wilt beginnen met het tweede deel van het recept te marineren. Zie het stuk noedelsoep.

Breng water aan de kook. Zet een grote pan op het vuur met een laag water. Breek de botten van de poten zodat het merg mee kan trekken in de bouillon. Doe de kip, laurierblaadjes, bleekselderij in de pan en vul aan met kokend water tot alles onder staat. Schil de ui, halveer die en doe beide helften in de pan. Laat alles minimaal 4 uur trekken, hoe langer de bouillon trekt hoe intenser de smaak wordt. Voeg na één uur zout naar smaak toe. Giet de bouillon wanneer deze klaar is door een vergiet over in een andere pan. Laat de kip afkoelen en pluk zo veel mogelijk vlees van het karkas en doe dit terug in de bouillon.

Noedelsoep

Snijd ongeveer één uur voor het wokken de kipfilets in stukjes. Schil de gemberwortel en knoflook, plet ze in een mortier met de vijzel of gebruik een staafmixer. Voeg een flinke scheut van de rijstewijn, ketjap en sojasaus toe. Giet dit mengsel over de kip stukjes. Laat dit ongeveer één uur marineren.

Zet de ½ liter kippenbouillon op en houd het tegen de kook. Schil de wortel, snijd deze in de lengterichting in tweeën en daarna diagonaal in erg dunne plakjes. Ze garen zo beter en gaan qua smaak beter op met de rest van het gerecht in vergelijking met dikke stukken. Snijd de paksoi over dwars door op de overgang van de steel naar het blad. Snijd de bladeren in 2 à 3 stukken en zet ze apart van de rest van de paksoi. Snijd de stelen van de paksoi in de lengte richting in vieren, zo houd je kwarten over waarvan de stengels onderling nog aan elkaar zitten. Snijd het hart uit elk kwart zodat de stengels los van elkaar komen. Doe de noedels in de bouillon, en laat ze daar opwarmen. Deze noedels hoeven niet te koken dus het vuur kan uit onder deze pan. Giet de kipfilets af.

Zet een wok op het vuur, voeg wat olie toe en bak de kipfilets tot ze bruin zijn. Zet ze apart en was wanneer nodig de wok af. Wok de wortel 45 sec, voeg de paksoi stengels toe en wok alles 30 sec. Voeg nu een scheutje warme bouillon toe, dit help met het garen door min of meer te stomen. Wanneer je veel bouillon of koude bouillon gebruikt krijg je dit effect niet. Wanneer ze bijna gaar zijn voeg dan de kip en paksoibladen toe. Wanneer de bladen beginnen te slinken, mogelijk is iets extra warme bouillon nodig, is het gerecht klaar. Verdeel de noedels, bouillon en het woksel over 2 kommen.

Eet smakelijk!

Terug