Docenten Bo Yi op stage in China

Wat een ervaring is zo’n studiereis naar China! Een aanrader voor iedere TCG-therapeut. Voorafgaand aan de studiereis heb ik wel eerst een weekje genomen om even lekker de toerist uit te hangen. De Hútòngs (steegjes), de Chinese Muur en de Verboden Stad zijn inmiddels van mijn bucket-list afgevinkt. Deze toeristische uitstapjes waren al een ervaring op zich. Maar waar ik voor kwam, was om kennis op te doen omtrent TCG en te leren van de klinische ervaringen van de professoren.

Samen met een deel van het docententeam van Academie Bo Yi (Loed Rakels, Corina Klingeman, Stefaan Luycks, Ruud Vercammen en Monique Plat) zaten we in een hotel vlakbij het Jin Fang College (De Gouden Formule School). Deze school is gericht op de klassieke formules. Opvallend aan het Jin Fang College is de luxe uitstraling van de praktijk- en behandelruimtes, de collegezalen en de vergaderruimtes.

In de eerste week hebben we de clinics bijgewoond van o.a. professor Xue Ju Fu en professor Fu Yan Ling. In beide clinics zijn verschillende klachten van patiënten de revue gepasseerd zoals diabetes, gastritis, insomnia, longkanker, mondzweren, maagzuur, allergische neusklachten, constipatie, fertiliteitsproblemen, hoofdpijn, nachtelijk urineren en nog veel meer. De lunchpauzes werden door iedereen gebruikt om de aantekeningen nog maar eens door te nemen, zoveel informatie! Na de lunchpauze werd er doorgaans een Q&A- (vraag en antwoord) bijeenkomst georganiseerd. Dit vergroot het lerend vermogen en is een goede methodiek om de denkwijze van de professoren te doorgronden.

Een ‘well-kept-secret’ is de dosering van kruiden binnen de kruidenformules. Professor Fu Yan Ling was hier echter heel open in en heeft ons op een aantal belangrijke zaken gewezen. Verder gaf hij in de les over de stoelgang uitleg over hoe de Chai Hu Tang-formules gebruikt kunnen worden.

Tijdens de lezing over insomnia en anxiety (slapeloosheid en rusteloosheid) van professor Xue Ju Fu werden de verschillende differentiaties van slapenloosheid besproken en ook hoe deze zijns inziens het beste behandeld kunnen worden.

Wat we in deze korte tijd van deze twee professoren hebben mogen leren is geweldig.

Helemaal super om dit samen met het docententeam te kunnen doen.

Terug