Diarree Milt of Nier Yang deficientie: hoe herken je het verschil?

Diarree is een symptoom bij veel, vaak totaal verschillende syndromen. Soms is het een vervelende secundaire klacht bij iets veel ernstigers en soms is het een hoofdklacht.Er zijn meerdere diagnostische systemen (ZangFu, Liu Jing, Wen Bing) die kunnen worden gebruikt naar gelang de aard van de klachten.

Shang Han Lun kent 398 clausules, verdeeld over de 6 divisies, waarvan er liefst 83 diarree nadrukkelijk benoemen. Dit geeft ten eerste aan welke centrale rol ons spijsverteringsstelsel speelt en ten tweede dat differentiatie van het juiste patroon soms lastiger is dan gedacht.

Zelfs de ogenschijnlijk makkelijke differentiatie tussen diarree ten gevolge van Milt Yang of Nier Yang kan aardig wat verwarring opleveren! Sommige auteurs stellen bijvoorbeeld duidelijk dat onverteerde resten in de ontlasting bij Shao Yin-diarree hoort, anderen zijn even stellig van oordeel dat onverteerde resten ook in Tai Yin patronen en Milt zwakte thuishoren. De aan- of afwezigheid van dorst met of zonder plas-symptomen is wellicht de meest betrouwbare diagnostische aanwijzing voor de correcte differentiatie tussen Nier en Milt gerelateerde diarree. Echter, in hoeverre Damp aanwezig is en waar deze zich bevindt kan ook het polsbeeld beïnvloeden zodat een pols bijvoorbeeld toch minder zwak voelt dan verwacht.

Pus en bloed in de ontlasting wijst meestal direct naar exces met toxische Hitte. Let er echter wel op dat ook Yang deficiëntie met transformatie Hitte pus in de ontlasting kan veroorzaken.

Er zijn heel veel combinaties van symptomen denkbaar, het is de kunst de juiste vragen de stellen zodat je anamnese helderheid geeft in plaats van dat je verdwaalt in een bos van tegenstrijdige symptomen. Ben je toe aan een volgende stap in je diagnostische vaardigheden? Dan is dit najaar je kans. Vanuit het bekende ZangFu model wordt in vier lesdagen uw diagnostiek verfijnd.

Stefaan

Terug