Zal ik een nieuwe studie beginnen? Mijn leven een andere wending geven? Het zijn geen beslissingen die lichtzinnig genomen worden. Er is moed voor nodig. Moed om vaste structuren in je leven los te laten en iets nieuws te beginnen. Moed om het leven voluit te leven. Dat is de moed van de tijger. Kijk eens bij de opleidingen van Bo Yi, haal diep adem en spring!

Toen ik 30 was had ik een goed betaalde baan, een gezin, een huis, kortom alles waarvan je zou denken dat ik het goed voor elkaar had. En toch was dat niet zo. Ik was op zoek naar meer. Een diepgang in mijn leven die ik tot op dat moment niet gevonden had.

Eerst loslaten
Meestal moet je eerst oude dingen loslaten om ruimte te maken voor iets nieuws. Loslaten hoort bij Qi van de herfst, in de Chinese geneeskunde bij het Metaal-element. Alleen als de oude bladeren van de boom vallen kunnen er in het voorjaar nieuwe frisse bladeren groeien. De sappen van de boom trekken zich terug in de wortels.

Het is dalende Qi, dezelfde Qi die wordt geassocieerd met de witte tijger uit de Chinese mythologie. Deze tijger woont in de bergen en daalt van daaruit af naar het dal. Een gedurfde actie, zelfs voor zo’n machtig dier.

Ook ik ben in die tijd afgedaald van de berg van mijn ogenschijnlijk perfecte leventje. Ik was misschien enigszins rigoureus want ik heb van het ene op het andere moment alles achtergelaten. Voor ik het wist zat ik midden in Drenthe in een heel klein huisje met alleen een houtkachel waar zelfs een tijger het in de winter best koud had gevonden.

Haal diep adem
De Long met zijn dalende Qi hoort ook bij het Metaal-element en wordt tevens geassocieerd met de tijger vanuit de Chinese astrologie. In mijn blog ‘Klein Hoefblad’ beschrijf ik de tijd die verbonden is met de Long en de tijger: van 3 tot 5 in de ochtend. De laatste uren voor het ochtendgloren. De tijger zit klaar in de aanvalshouding, haalt diep adem en …

Moed
… springt! Een nieuw avontuur tegemoet. Maar waar haalt de tijger de moed vandaan om de sprong te wagen naar het nieuwe avontuur? Daarvoor gebruikt hij Qi van de Galblaas, dit is Qi van het Hout-element, Qi van de lente en de vroege ochtend. Deze Qi heb je nodig om iets nieuws te durven beginnen, om het avontuur aan te gaan, om het leven voluit te leven.

Als je er goed naar kijkt is elk moment in je leven nieuw. Geen 2 momenten in je leven zijn precies hetzelfde. Elke volgende seconde laat je de vorige seconde los. Vasthouden aan dat wat er was is een illusie, want een nieuw moment dient zich alweer aan. Vastklampen aan het oude geeft een fictief gevoel van veiligheid. Elke volgende seconde is een reis in het onbekende. Je overgeven aan dat wat gaat komen zonder vast te houden aan het oude zie ik als een tijger met sterke Galblaas-Qi.

De mooiste sprong in mijn leven
Ik heb zeker hele moeilijke momenten gehad. Emotionele verlangens naar mijn comfortabele leven dat ik zo goed kende en dat me dat gevoel van veiligheid gaf. De behoefte aan meer diepgang in mijn leven was echter sterker. Geraakt door de Chinese filosofie en geneeskunde voelde ik mij gesterkt, een gevoel van herkenning en thuiskomen. 

Alles is verbonden met elkaar, alles is 1. Dat is zo ongelooflijk mooi aan de Chinese manier van denken.

Mijn tijger was al gesprongen. Het was een sprong in het diepe, maar ook de mooiste sprong in mijn leven. Behalve de Chinese geneeskunde heeft het mij nog veel meer mooie dingen gebracht.

Ook jij bezit Qi van de tijger, want elk moment maak je een sprong naar het onbekende. De ene keer een kleine sprong, de andere keer een grote. 

Haal diep adem…spring…en LEEF!!!

Loed

Terug