De holle boom

Toen ik laatst aan het werk was in mijn praktijk moest ik tijdens de diagnose denken aan een beeld van vroeger; Ik reed altijd op mijn fietsje naar de basisschool. Het mooiste stuk van mijn fietstocht van 5 kilometer was tussen een twintigtal hoge en oude beuken door. Vooral in de zomer waren deze bomen een mooi gezicht met het zonlicht tussen de bladeren door, maar ook in de winter vond ik ze imposant met hun dikke stevige stammen en grote takken.

Op een zekere herfstdag kon ik niet over het normale fietspad naar school fietsen. Deze was afgezet door de brandweer. Een dag later was duidelijk te zien waarom. Vijf van deze grote en ‘sterke’ bomen waren door de wind omvergeblazen. Op de terugweg stopte ik even om het stukje stam te bekijken dat nog in de grond zat en de oorzaak was meteen duidelijk. Het binnenste deel van de vijf omgewaaide bomen was helemaal verrot en bij sommige zelfs al helemaal weg.

Maar waarom moest ik hieraan denken? Ik had die dag een nieuwe cliënt. Toen ik hem ophaalde uit de wachtkamer en achter hem aan liep naar de behandelkamer zag ik een hele grote en gespierde man. Tijdens de anamnese kwamen er met name exces symptomen naar voren. Toen ik echter met de pols- en tongdiagnostiek begon veranderde mijn beeld snel. Zijn pols was een Kou Mai (scallion stalk) en snel. Een Kou Mai is een oppervlakkige pols die groot is en in eerste instantie krachtig lijkt door de spanning die op de vaatwand zit. Echter wanneer je wat meer druk geeft voel je dat het vat van binnen leeg is. Daarnaast was zijn tong rood en het beslag op bepaalde delen gepeld.

Dit bevestigde mij eens te meer dat de Chinese diagnostiek niet voor niets uit verschillende onderdelen bestaat. Als ik alleen mijn diagnose had gesteld aan de hand van wat mijn ogen van buitenaf waarnamen en wat de cliënt had verteld, was mijn behandeling nooit succesvol geworden. Van buiten leek deze man, net zoals de grote beukenbomen die vroeger langs mijn fietspad stonden, groot en sterk. Echter van binnen had hij zich al voor een heel lange tijd uitgeput en zag het ernaar uit dat hij bij de eerstvolgende herfststorm om zou vallen.

Gelukkig wordt het onder TCG-therapeuten in Nederland steeds duidelijker dat Chinese Geneeswijze niet voor niets 4 diagnostische methodes heeft, waarmee we een scherpe diagnose kunnen stellen. Ondanks dat polsdiagnostiek veel tijd kost om goed onder de knie te krijgen, mag je haar om die reden niet links laten liggen.

Niels

Wil je beter worden in diagnostiek? Klik hier

Terug