De blauwgroene draak uit het oosten

Deze week had ik een heldere droom waarbij een blauwgroene draak bij me kwam. De grote draak achtervolgde mij totdat ik mijn angst voor het grote wezen liet varen en het contact met haar aanging. Boven mijn verwachting was ze juist zachtaardig en rustig. Vervolgens werd ik wakker en voelde me gelukkig en rustig. In China is de draak een mythologisch wezen dat staat voor voorspoed en geluk. Ook moest ik denken aan de kruidenformule Xiao Qing Long Tang, vertaald is dat Kleine Blauwgroene Draken Soep.

Xiao Qing Long Tang refereert aan een sterrenconstellatie die ‘de blauwgroene draak uit het oosten’ wordt genoemd. Deze draak woont in het water en stijgt naar de hemel en laat het regenen. De verwijzing naar deze sterrenconstellatie heeft te maken met de therapeutische werking van de formule. Xiao Qing Long Tang is een kruidenformule die o.a. ingezet kan worden bij een verkoudheid met dampaccumulatie maar ook bij chronische astma met veel wit slijm. Deze kruidenformule is spreidend (stijgt vanuit het water op naar de hemel) en zorgt dat de ziekteverwekker naar de buitenkant van het lichaam wordt geduwd en laat ook zweten (regenen). Via het zweet wordt de koude naar buiten afgevoerd.

Kruidenformules worden door een herbalist ingezet op basis van een heldere diagnose naar aanleiding van een klacht. Hoewel het coronavirus om ons heen actief is, is het ook mogelijk dat we ‘gewoon’ verkouden worden. Bij verkoudheid kunnen verschillende soorten klachten ontstaan. Zo kan de binnendringende kou de spieren en het vloeistofmechanisme blokkeren, met als gevolg dat we klachten kunnen krijgen zoals een stijve nek en pijnlijke spieren, snot, een piepende ademhaling, hoofdpijn, aversie voor wind/koude, koorts, zweten, etc. In deze fase is het belangrijk om de Koude te verdrijven. In de Chinese kruidengeneeskunde gebruiken we o.a. scherpe warme kruiden om het externe (Tai Yang) te openen en de Koude te verdrijven.

Wanneer Chinese kruiden, zoals de blauwgroene draak soep, niet voorhanden zijn kan men thuis ook een aantal dingen doen om de verkoudheid te verdrijven. Drink warme verse gember thee en kippenbouillon met lente-ui. De verse gember en lente-ui hebben een spreidende en verwarmende werking die helpen om de Koude te verdrijven. Daarnaast kun je jezelf verwarmen door warme kleding te dragen, onder de dekens op de bank te kruipen en/of een warm bad te nemen. Eet warm, vermijd koud voedsel en zorg voor voldoende slaap. Wanneer je koorts krijgt en een beetje moet zweten dan is dat een goed teken. De natuurlijk verdedigingsreactie van je lichaam werkt op deze manier de Koude naar buiten.

Disclaimer: Wanneer je Chinese kruiden wil gebruiken ga dan naar een TCG-herbalist!

Ga niet zelf kruiden bestellen, de keuze van kruiden is afhankelijk van jouw persoonlijke diagnose en dus cruciaal voor de werking. Onlangs had ik zelf een cliënt met restklachten van corona in de praktijk. Toen zij corona had, had ze in het begin veel gedronken van een Surinaams bitter drankje dat gebruikt wordt tegen diabetes. Bittere kruiden hebben een neerwaartse werking waardoor het coronavirus nog makkelijker en dieper het lichaam kan binnendringen. Voor het afweersysteem moeilijker om het virus uit het lichaam te krijgen en daarbij kan het in het interne (organen, weefsels etc) meer verstoringen veroorzaken en daarmee schade aanrichten.

Dus voorkom dit. Als je twijfelt over bepaalde kruidendrankjes, pillen, poeders, of deze goed voor je zijn, dan kan je voor de zekerheid contact opnemen met een herbalist.

Eline

Terug