Creme tegen een droge huid: Die maak je gewoon zelf!

Regelmatig zie ik in de praktijk mensen met erg schrale, droge plekken op hun huid, en schilferige, droge lippen. De gewoonte is om snel naar vette geparfumeerde crèmes of lippenbalsem te grijpen. Niet iedereen is echter gecharmeerd van de stoffen die hierin zitten. Je kan makkelijk ook zelf een alternatief maken, dat niet alleen goedkoop is en geen hulpstoffen bevat, maar ook nog eens de huid beschermt en herstelt!

In de Chinese herbalogie wordt vaak van sesamzaad gebruik gemaakt. De olie hieruit bevochtigt, en herstelt daarnaast de doorbloeding. Onder andere ter verbetering van moeizame en droge stoelgang kan het toevoegen van sesamolie aan je dieet bijvoorbeeld helpen. Maar ook via de ‘buitenkant’ kan sesamolie bijdragen aan het versoepelen en bevochtigen van weefsel, in dit geval de huid! (Hiervoor heb je wel de nog geurende sesamolie nodig. Heb je nog een afspraakje, dan is het verstandiger om je huid of lippen ‘s nachts pas in te smeren...;-)) Als drager gebruiken we bij voorkeur bijenwas. Bijenwas werkt ook verzachtend, is -net als sesamolie- licht antibacterieel en legt een beschermend laagje over de huid. Bijenwas-snippers zijn online makkelijk te bestellen.

Om een effectieve en verzorgende crème of lippenbalsem te maken heb je niet veel nodig. Giet sesamolie in een handig potje en verwarm dit al roerende au bain-marie, tot het nèt niet kookt. Roer er dan snippers bijenwas doorheen, in gewicht ongeveer 10% van het aantal milliliter olie (in de zomer zal je meer bijenwas nodig hebben om de mix te laten stollen, in de winter minder). Blijf roeren tot de was is opgelost. Nu het gas uitdraaien en de mix laten stollen. Voilà: je eigen voedende en beschermende crème!

Een alternatief voor de luie doe-het-zelver is een scheut sesamolie door een potje vaseline roeren. Helpt ook in het beschermen en herstellen van de huid, maar de vaseline sluit de huid meer af. Tijdelijk kan dit handig zijn voor zeer droge en beschadigde huid, op de lange termijn is bijenwas gezonder voor je huid.

Smeer-ze!!

Terug