Chinees Nieuwjaar, een familiefeest!

Nog nooit eerder in de wereld werd zo’n groot gebied afgesloten. Ruim 36 miljoen mensen in de regio Hubei, waarvan Wuhan de hoofdstad is, kunnen geen kant op. En dat tijdens het Chinees Nieuwjaar: een tijd waarin mensen van over de hele wereld terug-keren naar hun ouderlijk huis, om met elkaar het nieuwe jaar in te luiden. Het is de grootste menselijke migratie van het jaar.

Het Chinese Nieuwjaar beslaat overigens, anders dan bij ons, meer dan één dag. Het is in China een hele periode van festiviteiten. Zo beginnen de voorbereidingen al op 17 januari waarop het huis wordt geveegd om ‘ongeluk weg te vegen’.

‘Oudejaars avond’, dit jaar op 24 januari, is de datum voor de belangrijkste maaltijd van het jaar. De hele familie komt bijeen en ieders favoriete gerecht wordt gemaakt.

Met uitbundig vuurwerk, om demonen te verjagen, begint op 25 januari officieel het Lentefestival. Afgezien van het vuurwerk zijn er geen rituelen, maar let op: veeg nu juist niet je huis want dan ‘veeg het geluk weg’.

Op 29 januari wordt ‘rijkdom versterkt’ door het eten van Chinese dumplings, ‘ JiaoZi’ (饺子).
Waarom? Omdat de vorm van een Chinese dumpling lijkt op een antieke munt. Zo’n antieke munt staat symbool voor rijkdom. Daarnaast klinkt de naam ‘JiaoZi’ hetzelfde als het woord voor het eerste papieren geld. Als je geluk hebt, vind je zelfs een muntje ín je JiaoZi.

Maar niet alleen het eten van JiaoZi, hoe heerlijk ze ook zijn, is belangrijk. Het gaat traditioneel gezien vooral om het máken van de dumplings: een echt familieaangelegenheid! Het met elkaar bereiden van de dumplings is het moment om samen verhalen te delen, terug te blikken, vooruit te fantaseren en dankbaar te zijn.

En precies met die gedachte hebben wij, tijdens onze studiereis naar China, met elkaar JiaoZi gemaakt. En dat valt nog niet mee! De exact juiste samenstelling van het deeg is al een uitdaging. Pas op dat je de vulling maar 1 kant op roert. En dan het ‘dichtvouwen’…

Terug