De Flower of Life is één van de krachtigste natuursymbolen uit de Heilige Geometrie. Afbeeldingen van dit symbool zijn gevonden in onder andere het Oude Egypte, Israël, Ierland tot zelfs in de Verboden Stad Beijing. Het is een geometrische vorm die is opgebouwd uit cirkels die in elkaar overlopen en is een metafoor voor de verbondenheid van al het leven in het universum. In de natuur is de bloem een prachtige uiting van schoonheid en haar zaden brengen weer nieuw leven voort. De Flower of Life symboliseert de groei van al het leven en bevat de wijsheid van het universum op dezelfde wijze zoals de genetische code, onze blauwdruk, zit opgesloten in ons bestaan. 

Het symbool inspireert me door zijn oneindigheid maar ook door zijn verbondenheid. De overlap in de cirkels laat zien dat het leven uit meerdere lagen bestaat en dat alles in het leven met elkaar verbonden is. De oneindigheid van dit symbool doet me denken aan het bekende vers in de Tao Te Ching van de Chinese filosoof Laozi:
Tao schiep één.
Eén schiep twee.
Twee schiep drie.
Drie schiep de Tienduizend dingen …

Dingen verwijst hierbij naar al het bestaande maar is een onbepaald begrip zoals ‘tienduizend’ hier een onbepaald getal is. Het geeft de oneindigheid weer. De eenvoudigste vertaling van Tao is weg of pad. Een weg die van het ene punt naar het andere leidt, de verbondenheid van de verschillende wegen en paden met elkaar, oneindig.

Ieder bewandelt zijn eigen pad in zijn of haar leven. Soms zit je op een doodlopende weg en heb je het gevoel niet verder te komen. Keer dan om en neem een nieuw pad, laat je meevoeren op de stroom van iets heel nieuws en onbekends. Soms moet je andere paden nemen om daar te komen waar je voor voorbestemd bent en wat je veel voldoening geeft.

Misschien is het voor jou tijd voor een andere weg in je leven en roept het mooie pad van de Chinese Geneeskunde jou.

José

Terug