Bittere meloen

De lente is weer begonnen ook al is het, op het moment van schrijven, aan de temperatuur nog niet te merken. De lente is het seizoen van het houtelement en het daaraan gekoppelde orgaan de lever. Meestal wordt er voor een combinatie gekozen van zuur en scherp of zuur en zoet om de functie van de lever zo optimaal mogelijk te krijgen en de Qi van het seizoen na te bootsen. Maar in dit gerecht zal de hoofdsmaak bitter zijn. Bittere meloen is een groente die heel specifiek de lever ondersteunt. Op deze manier past hij goed bij het lenteseizoen ondanks zijn bittere smaak.

De bittere meloen is een in het westen onbekende groente. Het heeft een intens bittere smaak waar je een paar keer voor nodig zult hebben om er aan te wennen. De eerste keer dat ik het zelf at was geen succes. De tweede keer ging al beter en na wat spelen met de ingrediënten was de derde keer goed te doen. De combinatie met vlees zorgt er voor dat het bittere wat gedempt wordt. De bittere meloen is naast erg bitter ook koud. Dit maakt het wat lastig verteerbaar wanneer je een zwakke spijsvertering hebt. In dit gerecht heb ik dat ondervangen met verwarmende kruiden zoals gember, knoflook en peper. Wees bij spijsverteringsklachten toch voorzichtig en eet er niet te veel van. De paddenstoelen met snijbonen zijn mooi neutraal en versterken de spijsvertering evenals de mungbonen met rijst.

Ingrediënten:

50 gr zilvervliesrijst
50 gr mungbonen
1 bittere meloen
250 gr gehakt
200 gr snijbonen
100 Shiitake of gedroogde Chinesepaddenstoelen
3 teentjesknoflook
4 a 5 cm gemberwortel
Sojasaus; een bodempje van een schaaltje
Een flinke scheut oestersaus
Peper
Zout
Wanneer je gedroogde paddenstoelen gebruik, laat deze dan eerstgoed weken in een kom met water dat net gekookt heeft. Ze hebben enige tijd nodig om zacht te worden. Bewaar één beker met het weekvocht.

Mungbonen hebben ongeveer 45 minuten nodig om te garen daarom heb ik zilvervliesrijst gekozen. Beide hebben een zelfde kooktijd en een wat stevige structuur en smaak. Was de rijst en zet het samen met de mungbonen op. Bereid de andere ingrediënten voor en begin pas met het bakken als de rijst en bonen nog 20 minuten te gaan hebben.

Snijd de bittere meloen in plakken en haal het sponsachtige hart er uit. Schil de gember en pel de knoflook. Vijzel of maal (b.v. met een staafmixer, voeg dan meteen de soja saus toe) de knoflook en gember fijn, voeg de sojasaus toe. Meng de zo verkregen pasta met het gehakt, peper en zout. Vul de plakken bittere meloen met het mengsel.

Bittere meloen

Was de snijbonen en snijd ze in dunne plakjes. Haal onderhand de steeltjes van paddenstoelen, deze zijn vaak taai, en snijd de hoedjes in plakjes, vergeet niet om 1 beker aan weekvocht te bewaren.

Met nog 20 minuten te gaan zet een pan met een dikke bodem op het vuur, laat deze warm worden en voeg wat olie toe. Doe de gevulde meloen schijven in de pan en zet het vuur middel hoog. Draai na 5 minuten de schijven om. Doe een deksel op de pan zodat ze deels stoven. Wanneer nodig zet het vuur lager. Je kunt een scheutje warm water toevoegen om aanbranden tegen te aan.

Doe een flinke scheut oestersaus in een kommetje en verdun dit met 3 à 4x deze hoeveelheid aan weekvocht. Met nog 4 minuten te gaan: zet een wok op hoog vuur, voeg een scheut olie toe. Wok de paddenstoelen op hoog vuur gedurende 1 minuut, voeg de snijbonen toe. Wok deze voor ongeveer 2 minuten mee, voeg een scheut (+/- 4 eetlepels) van het bewaarde vocht toeom de bonen gelijkmatiger te laten garen. Hetvocht moet in 1 tot 2 minuten verdampt zijn. Voeg de verdunde oestersaus toe. Dien de meloenschijven en de paddenstoelen met bonen in aparte schalen op.

Eet smakelijk!

Terug