Beter slapen dan blokken

Ogenschijnlijk staat iemand die slaapt in de ‘uit-stand’. Dat geldt zeker voor het motorische deel van het lichaam maar wat betreft de hersenen is niets minder waar. Het is al jaren bekend dat slecht of weinig slapen van grote invloed is op je geheugen. Dat komt doordat het geleerde dan niet wordt bestendigd in het geheugen. Voor dit proces is namelijk de diepe slaap van groot belang. En dit is slechts een van de redenen dat de hersenen ’s nachts actief zijn.

Het deel van het brein dat we de hippocampus noemen speelt een belangrijke rol bij het onthouden van nieuwe dingen. Het blijkt dat de hippocampus zich tijdens een normale nacht slapen op de een of andere manier reorganiseert. Hierdoor wordt wat je die dag geleerd hebt beter in het brein opgeslagen.

Binnen de Chinese Geneeswijze noemen we de hersenen de ‘Zee van Merg’, en deze wordt gevoed door Nier-Jing (essentie). Het is een van de dieper gelegen, en dus Yinne, systemen. Hiertoe behoort zeker ook de hippocampus die aan de onder-binnenzijde (Yinne zijde) van de hersenen gelegen is.

Overdag als de zon hoog aan de hemel staat, is het Yang in ons lichaam relatief het meest actief in het Yange externe deel van ons lichaam. ’s Nachts, mits we goed slapen, trekt het Yang zich terug naar het interne, naar het Yin; net als in de natuur. Met andere woorden: Yang, wat staat voor activiteit, is verplaatst naar het Yin, in dit geval de Zee van Merg. Dit verklaart dus ook de relatief hoge activiteit van onze hersenen tijdens de slaap.

Een afname van Nier-Jing uit zich, volgens de Chinese Geneeswijze, onder andere in een slecht geheugen. Als Nier-Jing afneemt is het namelijk veel moeilijker om het Yang in het Yin te laten zakken en in een diepe slaap te geraken. De oude Chinezen wisten dus een paar duizend jaar geleden al dat slaap ontzettend belangrijk is voor het geheugen.

Behalve de Nier is ook de Milt van groot belang om informatie op te slaan en vooral om goed te kunnen concentreren. Als de concentratie niet goed is, wordt er überhaupt niets opgeslagen. Goede voeding is hierbij van onschatbare waarde. Het bestendigen van de informatie in het langere termijn geheugen is echter gerelateerd aan de Nier.

Een lange dag ongeconcentreerd studeren voor een examen om vervolgens door stress of piekeren een slechte nachtrust te hebben betekent dat alle studie-uren zonde van de tijd zijn geweest. Een belangrijke tip dus voor alle studenten: Zorg eerst dat je goed slaapt en gezond eet en ga dan pas studeren.

Loed

Terug