Je doel is om tot de beste therapeuten behoren. Want je wil écht mensen helpen. Super!
Dan moet je Yin en Yang tot in je botten begrijpen. Weten dat alles relatief is en dat in alles Yin en Yang weerspiegeld wordt, ook in het portfolio van je opleiding. Dat vraagt inspanning en tijd, maar is dé manier om je doel te bereiken. Je portfolio is je YinYang-navigator tijdens je opleiding.

Opleidingen vergelijken
Je hebt het vast al gehoord: studeren bij Academie Bo Yi is hard werken. Je moet meer doen dan bij andere opleidingen. Vooral het uitwerken van opdrachten in het portfolio schijnt veel werk te zijn … Wellicht denk je daarom: Ik kan beter maar voor een opleiding kiezen die minder werk vraagt.

Eigenlijk is het heel goed dat je opleidingen en de bijbehorende werkdruk vergelijkt: je bent bewust bezig met het feit dat alles relatief is, net als Yin en Yang.

Wil jij écht Chinese geneeskunde studeren en Yin en Yang leren begrijpen? Kom dan naar de open dag. Dat is hét moment om kritische vragen te stellen over de studiebelasting en het portfolio.

Niets is Yin of Yang
Om jezelf te leren kennen moet je iets van de ander weten. Inzicht ontstaat door te relateren. Ik ben zus en jij bent zo. Dit is groot en dat is klein. Dit is goed en dat is slecht.

Als er 2 acupuncturisten zijn, kan het zijn dat de een veel betere resultaten heeft dan de ander. Dan heb je dus een goede acupuncturist en een slechte acupuncturist. Maar er is vast nog een 3e acupuncturist, die nog beter is dan de eerste. Dan wordt degene die eerst goed was ineens gemiddeld en de slechte acupuncturist wordt een prutser.

Alles staat namelijk in vergelijking tot iets anders. Niets is Yin of Yang, maar altijd Yin of Yang ten opzichte van iets anders. Bovendien zijn geen 2 momenten hetzelfde. Alles is continu in beweging, alles is energie in beweging.

Meebewegen
Chinese geneeskunde studeren is net zo. Om Yin en Yang te begrijpen moet je de theorie eerst proberen te beheersen, vast te zetten, om zo enig begrip te krijgen. Een beweging naar Yin, om in de terminologie te blijven. Maar vervolgens moet je die kennis flexibel toepassen, in theorie én praktijk. Je moet meebewegen met de continue veranderingen in dit prachtige universum.

Wij mensen hebben de neiging om te willen begrijpen wat er gebeurt. Om dat te doen, willen we het liefst dat dingen niet veranderen, of op zijn minst voorspelbaar veranderen. En dat terwijl wij ook zelf energie in beweging zijn en dus continu veranderen.

Portfolio als navigatie
De opdrachten in je portfolio nemen je mee in deze bewegingen van Yin en Yang. Opdrachten om te structureren en opdrachten waarin je ontdekt dat je je eerdere overtuigingen weer los moet laten. Je loopt samen met ons je pad door de opleiding. Je leert steeds meer mee te deinen op de machtige oceaan van de Chinese geneeskunde. Je portfolio is je YinYang-navigator op zee. Hiermee vaar je jouw optimale (studie)koers.

Een navigator aan boord hebben is 1, maar hij wordt pas zinvol als je hem gebruikt en weet hoe je ermee om moet gaan. En ja, het leren gebruiken van je navigator (portfolio) kost tijd. Maar een verkeerde koers varen kost nog veel meer tijd. Je blijft ronddobberen en komt nooit op je eindbestemming aan.

Laat je door Bo Yi meevoeren op de golven van de Chinese geneeskunde. Geef je over aan de bewegingen van Yin en Yang. Want alleen door in Yin en Yang te bewegen en te ervaren, ga je Yin en Yang begrijpen en tot de beste therapeuten behoren.

Terug