Chinese Stoelmassage (najaar)

Bijscholingen

In deze driedaagse cursus leer je een stoelmassage te geven met behulp van Tuina-massagetechnieken op de diverse meridianen. Ook maak je kennis met enkele basisprincipes van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG).

Wie deze driedaagse cursus Chinese Stoelmassage en de aparte eindtoets met goed gevolg afrondt, kan als gecertificeerd stoelmasseur aan het werk. Dit kan bijvoorbeeld in wellnesscentra, in andere bedrijven en als zelfstandige.

De lessen bestaan voor een groot deel uit het oefenen van Tuina-technieken. De verdeling tussen het theorie- en het praktijkdeel is 20% theorie en 80% praktijk. Tijdens het theoriedeel van de lessen worden basisprincipes van de Traditionele Chinese Geneeskunde, zoals Qi, Yin-Yang en de meridianen uitgelegd. De Tuina-massagetechnieken, die in de stoelmassage protocollen zijn opgenomen, oefen je en maak je je eigen in het praktijkdeel van de les.

Tussen de eerste dag van de cursus en de laatste dag dien je minimaal 30 stoelmassages aan 30 verschillende klanten te hebben gegeven. De cursus wordt gegeven door docenten die allen ervaren Tuina-therapeuten zijn.

Theorie
Je maakt kennis met enkele belangrijke basisbegrippen van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Vervolgens krijg je een introductie in de meridiaanleer en leer je een selectie van acupunctuurpunten. Je leert de basis van persoonsgericht kijken (Volte/Leegte) wat wordt gebruikt bij het geven van een Chinese stoelmassage.

De volgende thema’s worden in de cursus behandeld:

 • Theorie van Yin en Yang
 • Qi: allesomvattende energie
 • Persoonsgericht kijken: Volte/Leegte
 • Introductie meridiaanleer
 • 14 belangrijke acupunctuurpunten

Praktijk
Tijdens de lessen leer je de techniek en de functie van de verschillende Tuina-massagetechnieken. Vervolgens leer je deze in bepaalde combinaties (protocollen) toe te passen om te komen tot verschillende adequate stoelmassages. Voor een juiste Chinese stoelmassage leer je het meridiaanverloop en een aantal acupunctuurpunten te lokaliseren. Aan de hand van geleerde TCG-basisprincipes ben je in staat om een passende Chinese stoelmassage voor de cliënt uit te voeren.

De volgende vaardigheden worden in de cursus behandeld:

 • Verloop van de 2 belangrijkste tendomusculaire meridianen voor een stoelmasseur
 • Lokalisatie van 14 belangrijke acupunctuurpunten
 • Correcte werkhoudingen
 • 17 Tuina-technieken
 • Chinese stoelmassageprotocol
 • Leren masseren en het geven van een adequate persoonsgerichte Chinese stoelmassage

Studiemateriaal
Tijdens de lesbijeenkomsten maken we gebruik van onze eigen, zeer uitgebreide Nederlandstalige syllabus, die geheel geïllustreerd is met kleurenfoto’s. Dit ter verduidelijking van de verschillende Tuina-massagetechnieken. Op onze website staan instructievideo’s van de Tuina-massagetechnieken en van de verschillende Chinese stoelmassage protocollen.

Eindtoets en certificering
Na het volgen van de cursus kun je jezelf laten certificeren door middel van een eindtoets. Cursisten moeten 100% van de lessen aanwezig zijn geweest. Tevens dien je minimaal 30 stoelmassages aan 30 verschillende klanten te hebben gegeven. Bij een voldoende resultaat van zowel de theorietoets als de praktijktoets wordt het certificaat ‘Chinees Stoelmasseur’ uitgereikt. Voor continuering van de certificering dien je in de opvolgende jaren elk jaar een bijscholingsdag Chinese Stoelmassage te volgen.

Geïnteresseerden in Chinese stoelmassage
TCG-studenten en -therapeuten die Chinese stoelmassage willen leren.

Tijd:
3 lesdagen van 10.30 tot 16.30 uur.

Financieel:
€325,- inclusief syllabus, exclusief eindtoets (09-02-2024). Kosten eindtoets: € 75,

Data:
Vrijdag 11-10-2024
Vrijdag 25-10-2024
Vrijdag 08-11-2024

Locatie:
Zoetermeer: Einsteinlaan 10

snro-keurmerk-sa.jpg crkbo-instelling-300x207.jpg

Geaccrediteerd door de SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen) hierdoor geldt de accreditatie bij een groot aantal beroepsverenigingen. Enkele hiervan zijn:

 • BATC (Belangen Associatie Therapeut en Consument)
 • FAGT (Federatie voor Additief Geneeskundige Therapeuten)
 • NVST (Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten)
 • LVNT (Landelijke Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten)
 • VBAG (Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze)

Andere Beroepsverenigingen die zich alleen richten op TCG-therapeuten:

 • NVTCG Zhong (Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde) voor 18 NAP in cat 3

zhong-accreditatie.jpg