Susi: “De mooiste reis van het leven is de reis binnen in jezelf”

Wie is Susi in notendop?
Tja, wie ben ik?... Nou uitdaging is echt heel belangrijk voor me, haha.

Wat deed je vóór Academie Bo Yi?
Ik kom uit de installatietechniek. Daar was ik planner en dat betekent lekker veel stress en ‘gedoe’. Toch miste ik iets en zocht naast m’n werk wat anders. Ik ging masseren, klassieke massages, en heb dat lang gecombineerd. Het masseren kreeg een steeds grotere plek in m’n leven en toch kon ik die ‘hectiek’ niet loslaten. Op een zeker moment voelde het alsof ik moest gaan kiezen omdat diepgang nodig was voor me. Ik wilde een onderneming opbouwen met m’n hobby.

Hoe heb je Academie Bo Yi gevonden?
Op de Massage Vakbeurs in Hoevelaken kwam ik Academie Bo Yi tegen. Het Oosten en spiritualiteit heeft me altijd geïnspireerd maar het moet niet te ‘vaag’ worden. Gek genoeg heb ik nooit een Open dag van Bo Yi bezocht. Als iets goed voelt volg ik gewoon m’n hart. Ik vind het mooi dat ze bij Bo Yi zeggen dat je wel hard moet werken maar dat je dan alles kan worden wat je wilt.

Waarom TCM?
Wat ik mooi vind aan TCM is dat alles aan elkaar hangt. Letterlijk: “Wat je erin stopt komt er ook altijd uit!” Ik ben totaal anders in het leven komen te staan door deze opleiding. Ik heb andere vrienden gekregen en dat maakt het ook wel eens moeilijk. Je moet bijvoorbeeld afscheid nemen maar ook daarin is Bo Yi er voor je.

Wat geldt voor jou?
1. Ik voel me goed in een groep en doe mee.
2. Ik vind het leuk om mijn eigen weg te gaan.

Hoe heb je Academie Bo Yi ervaren als het gaat om samenwerken?
1. Met je medestudenten? Ik voel me goed in een groep en dat maakt dat ik de groepsdynamiek mooi vind. Je bent met een hele groep mensen in zo’n klas met die ontwikkeling bezig. Vooral de groep die overblijft is heel sterk en heeft onwijs veel kracht en passie om goed te worden.

2. Met het Bo Yi-team? Grappig genoeg is hier niet veel verschil want ze staan niet boven je. Ze zijn onderdeel van de groep en doen mee in het proces. Ze helpen je met al het ‘doen’ wat hier zo belangrijk is.

Er was een moment dat ik wilde overstappen ivm de reistijd. In mijn woonplaats zit een andere TCM-school. Puur op verstand leek me het een goede oplossing in verband met mijn drukke bestaan. Mijn studieloopbaan begeleider zei: “Denk er in de vakantie over na en neem dan een beslissing.” Toen tijdens de vakantie mijn hart weer aan het woord was, wist ik dat ik dit team nooit zou willen missen in mijn ontwikkeling.

De groepen zijn niet te groot en daardoor is er tijd voor ‘jou’. De studieloopbaanbegeleidster helpt je werkelijk bij elke uitdaging en de stagedagen zijn er om te vallen, weer op te staan en beter te worden. Je moet hier hard leren en veel ‘doen’ maar je krijgt alle hulp die nodig is en dat maakt Bo Yi anders dan andere opleidingen.

Academie Bo Yi heeft professionaliteit hoog in het vaandel staan. 
1. Wat is professionaliteit voor jou? Een stip aan de horizon en daarnaar toewerken.

2. Vind je dit bij Bo Yi terug? Bo Yi’s missie is ‘goede therapeuten afleveren’ en dat voel je in alles. Het gaat er niet alleen om dat je de stof kent maar je moet je ook beseffen dat je de zorg en verantwoording krijgt voor cliënten, dat moet je aankunnen.

3. Wat neem je mee straks? Uiteraard kennis, kunde waaronder een goede anamnese kunnen afnemen. Maar ook de groei in jezelf. Je moet je goed voeden met onder andere Taiji, Qigong en een gezonde leefstijl. Bo Yi onderwijst dit en het is vooral ook wat ik voel.

Mijn grootste angst op dit moment is dat een cliënt zegt: “Ik ervaar geen verbetering.” Dat hoort ook bij een leven lang leren; Je beseffen dat je niet alles weet, verdiepen en toch weer durven en leren.

Ik wil graag Acupunctuur en Tuina gaan combineren in een behandeling. De meningen zijn daarover verdeeld. De één zegt, “beter na elkaar” en de ander vindt dat het prima tegelijkertijd kan. Ik ben zo benieuwd wat ik hier allemaal nog over ga leren en zelf ga ontdekken.

Academie Bo Yi heeft een mooie SNRO-codering gekregen. Wat betekent dit voor jou?
Ik moet zeggen dat dat voor mij niet heel belangrijk is. Ik doe deze opleiding niet voor het papiertje. Het gaat mij erom dat ik het wil begrijpen en dat is wat er bij Bo Yi gebeurt. Als ik iedere dag een klein stukje bijleer dan gaat het goed. Bo Yi is m’n rode draad.

Ik vind het wel goed dat door de SNRO-coderingen de hele branche op een hoger niveau komt. Het zou fijn zijn dat als ik bij een netwerkbijeenkomst ben, ik niet meer hoef uit te leggen dat ik niet zweverig ben.

Terug