Ruby: “Bij de interne stage leer je hoe het later in het echt is”

Wie is Ruby?
Iemand die, na een best wel commerciële baan, nu doet wat ze ècht leuk vindt. In die commerciële baan was ik altijd al anders dan anderen. Werken met cijfers vond ik niet leuk en ik deed het op m’n onderbuikgevoel. Verder ben ik een zij-instromer bij Bo Yi en nu 2e jaars Tuina student. Ik kom van Qing Bai, daar heb ik het basis jaar gedaan. Pas na een jaar hoorde ik dat daar geen Tuina gegeven werd.

Wat deed je vòòr deze opleiding?
Ik was retail operations manager in de mode. Ik was veel onderweg en in het buitenland; Winkels openen voor grote ketens, personeel, bouwbegeleiding enz… Een reis naar China maakte veel indruk en ik had een Tuina behandeling gehad die me ook aan denken heeft gezet. Dat gereis en ge-race wilde ik niet meer na 20 jaar.

Hoe ben je bij Bo Yi gekomen?
Via een klasgenootje hoorde ik dat Academie Bo Yi wèl een Tuina- therapeutenopleiding aanbiedt die heel goed is. Ik wilde verdieping voor mezelf met TCM. Ik moet Tuina ‘ervaren en voelen’.

Wat heeft de opleiding je tot zo ver gebracht en wat vind je het leukst?
Ik moest in het begin wel even aanpassen. Ik had geen ervaring in masseren en dat krijgen ze hier al in het basis jaar. De leraren en klasgenootjes hebben me echt mee genomen. Ik voelde me in het begin wel de ‘achterblijver van de klas’. Door veel te ‘doen’ heb ik me bij kunnen werken. Veel ‘doen’ moet hier gelukkig!

Heb je al een praktijk?
Sinds een half heb ik een praktijk. Ik doe stoelmassage en van die inkomsten huur ik een dag een ruimte en ga ik aan de slag. Ik blijf commercieel haha…

Wat vind je van de interne stagedagen bij Bo Yi?
Ja, heel goed en anders dan bij andere opleidingen. Deze zijn heel interactief, je doet zelfstandig een anamnese en dat is heel goed. Zo leer je Chinees denken. Je leert het westerse loslaten en verbindingen maken. De opleiding is bij de start een grote brij aan informatie. In het tweede jaar ga je de verbindingen maken en dan ga je het grotere geheel zien.

Ben je jezelf er zekerder door gaan voelen uiteindelijk?
Het is superspannend want de hele groep kijkt naar je en jij moet het doen. Het is een enorm zelfkennis proces. Het zegt ook iets over ‘hoe het later in het echt is’.

Anamnese - Diagnose - Behandeling: wat spreekt je aan?
Anamnese geeft je een richting, dat is de basis voor je diagnose. Tijdens je Tuina behandeling stel je je diagnose steeds bij. Ik leer m’n eigen barrières los te laten en zo kom ik in een opwaartse spiraal terecht.

Wat doe je om beter te worden in het leggen van verbanden?
Ik ga straks verder met Acupunctuur. Ik wil meer begrijpen, dat is de reden. Ik vind het ook doodeng die naalden en daar wil ik vanaf.

Wat doe je om jouw vaardigheid verder te ontwikkelen?
Ik ben heel benieuwd wat Acupunctuur me gaat brengen. En om Chinese Geneeswijze beter te begrijpen is het belangrijk om ook de Kruidenopleiding te doen. Daarnaast ben ik bewust bezig met mijn leefwijze en hierin het beoefenen van Qi Gong. Ik ga alles doen en bijscholen tot het einde. Ik dwing mezelf om dingen te doen die ik eng vind want zo groei ik.

Hoe ga je jouw ontwikkeling straks voortzetten?
Ik ben iemand die altijd doelen blijft stellen. Mijn droom is om mensen goed te kunnen helpen en kundig te zijn. Ik creëer mijn doelgroep op die manier in de toekomst.

Zou je Academie Bo Yi aan nieuwelingen aanbevelen en waarom?
Ja! Ik ben ten eerste heel tevreden. Je moet aan de bak. Het is niet makkelijk. Maar je leert zo veel. Het is intiem en toegankelijk.

Terug