Nike start met het Basisjaar Chinese Geneeswijze

Nike, wat leuk dat je bij Academie Bo Yi de opleiding Basis Chinese Geneeswijze bent begonnen, en dat ik je mag interviewen. Zou je jezelf eens voor willen stellen?
Hallo allemaal.
Ik ben Nike, 46 jaar oud en woon in Den Haag met mijn man en 3 zonen. Ik ben werkzaam als GZ-psycholoog in de verslavingszorg, en heb ook nog een eigen praktijk voor allerlei uiteenlopende psychische klachten (depressie, angst, trauma en persoonlijkheidsproblematiek).
In mijn vrije tijd ben ik druk met mijn kinderen en ik houd van lezen, koken en sporten. Een redelijk druk leven dus.
Ik ben altijd al leergierig geweest en geïnteresseerd in nieuwe ideeën. En sinds kort ben ik dus gestart met de opleiding Basis Chinese Geneeswijze.

Ok, dus werkzaam als psychologe voor een baas én in je eigen praktijk, én 3 kinderen; druk baasje inderdaad. Maar jij dacht: “ach kom… laat ik ook nog eens de Traditionele Chinese Geneeskunde gaan bestuderen”, mooi hoor!
Vanwaar de interesse in TCG?

Die interesse is een paar jaar geleden al gewekt toen een vriendin van mij een opleiding tot Shiatsu therapeut ging doen. Ze was hier heel enthousiast over.
Ik bezocht ook een paar keer een Shiatsu therapeut voor mijzelf en hij heeft mij toen nieuwsgierig gemaakt en verteld over Academie Bo Yi. Ik was echter te druk met mijn kinderen, die toen nog jonger waren, om de opleiding te kunnen gaan doen.

Heel begrijpelijk, het is ook een pittige opleiding.
Maar het bleef bij je kriebelen?
Nou, drie jaar geleden, voor COVID-19, kreeg ik last van hoestklachten.
Vanwege de COVID-19 pandemie werd dit lastig in contact met patiënten en ben ik naar het ziekenhuis gegaan. Er werd daar astma bij me gediagnosticeerd en ik kreeg medicatie, maar het hoesten verminderde helemaal niet.

Toen dacht jij, laat ik eens een acupuncturist opzoeken?
Ja, nou, een collega adviseerde me eigenlijk om naar een acupuncturist te gaan. Dit heb ik gedaan en de klachten zijn nu zo goed als weg. De acupuncturist legde veel uit en dat heeft mijn interesse weer gewekt. Ze vertelde ook over psychische klachten en Traditionele Chinese Geneeskunde. Ik denk dat het een mooie aanvulling zou kunnen zijn op mijn werk als psycholoog.

Ik weet wel zeker dat dit een mooie aanvulling zou kunnen zijn.
Mooi hoe die interesse is blijven bestaan en op een bepaald moment weer werd aangewakkerd.
Is het uiteindelijke doel een andere weg in te gaan, of wil je de TCG gaan combineren met je huidige werk?
Ik hoop het in de toekomst te kunnen combineren met mijn huidige werk. Dit vind ik zó leuk en interessant dat ik dat écht wel wil blijven doen.

Ok, en heb je al enig idee hoe je dit zou willen of kunnen integreren in je huidige werk?
Nou nee, eigenlijk niet, ook dit zal ik gaandeweg nog moeten gaan ontdekken.

Heel begrijpelijk hoor Nike, je bent net begonnen met dit avontuur.
Je hebt nu de eerste 3 lessen achter de rug, al spijt?
Nee, zeker geen spijt. Ik vind het heel erg interessant! Het is veel informatie die ik moet leren en verwerken. Ik vind het echter wel lastig om het te begrijpen tot nu toe. Ik kan er nog geen geheel van maken. Hopelijk gaat het me lukken.

Goed zo, natuurlijk gaat dat je lukken.
In het begin is het zeker de kunst om anders, minder lineair, te leren denken.
Dat klinkt misschien simpel, maar is een enorme verandering.
Je leert immers al je hele leven op een bepaalde manier te denken, dit is zelfs cultureel ingegeven.
De opleiding is zo opgebouwd dat dit langzaam wordt ingemasseerd, langzaam zullen de puzzelstukjes op hun plek gaan vallen.
Heb je al een lichte voorkeur voor Tuina of Acupunctuur?
Dat weet ik nog niet. Ik ben net begonnen met de opleiding, maar ik denk acupunctuur.

Acupunctuur is een schitterende discipline, een kundigheid waarmee je zeker ook op het psychische vlak veel kunt bereiken.
Ik wil je bedanken voor dit leuke interview en je enorm veel plezier en succes wensen met je opleiding.
Geniet van de reis en tot in de wandelgangen!

Terug