Henning over Tuina Therapie en sportmassage

Henning is 47 jaar, getrouwd, geboren in Duitsland en al 38 jaar woonachtig in Nederland. Samen met zijn partner heeft hij een eigen massage praktijk. Henning is laatste jaars student Tuina Therapie bij Academie Bo Yi

Hoe ben je in aanraking gekomen met Tuina Therapie?
Nadat wij de opleiding tot sportmasseur hadden afgerond, vonden wij dat we nog te veel beperkt waren in het kunnen helpen van mensen met klachten. Als sportmasseur behandel je niet echt klachten omdat de fysiotherapeut dit doet. Maar omdat wij veel mensen kregen die wij niet verder konden helpen, die ook al bij de fysiotherapeut waren geweest zonder dat de klachten over gingen, zijn wij verder gaan zoeken. Wij kwamen steeds weer bij Tuina uit, dus besloten we de opleiding te volgen.

Voorheen heb je sportmassage gestudeerd. Kun je het verschil met Tuina uitleggen?
Dat is nogal een groot verschil. Te vergelijken met het verschil tussen fysiotherapie en sportmassage. De opleiding voor Tuina Therapie gaat veel dieper in op de oorzaken van de klachten. Maar ook technieken en houding. Er er is groot verschil in niveau en duur van de opleidingen. De sportmasseur opleiding is een 1-jarige MBO opleiding. De 3-jarige Tuina Therapie opleiding is een HBO opleiding. En dan is er nog het grote verschil tussen de westerse en oosterse benadering van ziekte, klachten en levenswijze. Ik vind wel dat sportmassage een goede basis vormt voor de Tuina opleiding.

Hoe is je ervaring bij Academie Bo Yi?
Ik heb goede ervaringen met Academie Bo Yi. Het zijn allemaal gedreven en enthousiaste mensen. Natuurlijk is er altijd wat te verbeteren maar dat weet men bij Bo Yi ook. En wat belangrijker is: ze doen er ook iets mee. Wat mij het meest aanstaat, is dat iedereen bij Bo Yi zijn/haar best doet om zo goed mogelijke therapeuten af te leveren. En dat vind je ook terug in de opbouw van de lessen, het lesmateriaal zelf, de stagedagen. De studie is pittig en komt met de nodige uitdagingen maar is zeker de moeite waard.

Hoe ziet je toekomst eruit?
Als ik dat eens wist. Maar ik zie een goed lopende praktijk voor mij waar wij naast Tuina- ook Acupunctuur- en eventueel zelfs kruiden consulten geven. Maar ik richt mijn aandacht liever op het hier en nu en dat is voor nu het slagen voor Tuina Therapeut.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd?
Context. Alles is relatief en afhankelijk van de context. Elke patiënt is in die zin dus ook uniek.

Terug