Rona over het zij-instromen in de acupunctuur-opleiding

Rona van Santen heeft al meer dan 10 jaar een praktijk voor natuurgeneeskundige therapieën. Deze behandelingen bestaan vooral uit verschillende massage technieken, orthomoleculaire voedingsadviezen en nu ook Acupunctuur en Tuina. De Acupunctuur en Tuina zijn van grote toegevoegde waarde in haar praktijk. Haar patiënten zijn vooral mensen met klachten aan het bewegingsapparaat, hoofdpijn, stressgerelateerde klachten, spijvertering- en vermoeidheidsklachten.

Hoe ben je in aanraking gekomen met TCG?
In 2004 ben ik begonnen met een opleiding voor sportmassage. Hierdoor ben ik besmet geraakt met het virus om steeds maar weer nieuwe opleidingen te gaan volgen. In eerste instantie meer gericht op sport therapie, maar al gauw ook gericht op verschillende vormen van massage technieken.

Door het volgen van verschillende korte en soms ook langere opleidingen met betrekking tot massage technieken kwam ik in aanraking met Chinese geneeskunde. Deze manier van kijken naar mens en gezondheid sprak mij erg aan. Na eerst wat korte bijscholingen gedaan te hebben, werd het tijd voor het meer serieuze werk, een beroepsopleiding TCM.

Maar na het jaar Westers Medisch Basiskennis wilde ik niet weer een schooljaar ingaan met alleen maar theorie. Naast Basis Chinese Geneeswijze ben ik toen ook Tuina Massage – toen nog bij Qing Bai - gaan volgen. Hier kwam ik in aanraking met Ki-Jan, Niels, Ruud, Coen en Corina die daar toen nog les gaven. Hun manier van lesgeven, veel gericht op de praktijk in combinatie met de theorie, was super. Maar na dit jaar heb ik ervoor gekozen om eerst een jaar Acupunctuur te studeren.

Hoe is je ervaring bij Academie Bo Yi?
Uiteindelijk ben ik voor het tweede jaar Acupunctuur toch overgestapt naar Academie Bo Yi. De belangrijkste reden hiervoor was dat na het volgen van het eerste jaar Acupunctuur mijn theoretische kennis goed was, maar ik geen idee had hoe ik deze kennis kon gaan toepassen in de praktijk. Het gaat er toch uiteindelijk om dat je na het behalen van het diploma Acupunctuur de zekerheid moet hebben om het geleerde in de praktijk goed te kunnen gaan gebruiken.

Samen met mijn drie studievriendinnen heb ik in 2014 deze overstap gemaakt naar Academie BoYi, om daar het tweede jaar Acupunctuur te gaan volgen. Daar heb ik geen minuut spijt van gehad. Dit terwijl er heel wat praktische kennis bijgeleerd moest worden. Maar wel met het resultaat dat wij nu veel zelfverzekerder zijn met het in de praktijk uitoefenen van Acupunctuur. De onderlinge samenhang tussen patronen is voor mij veel duidelijker geworden en dus ook wat er als behandeling tegenover gezet kan worden. In 2015 hebben wij alle vier succesvol onze Acupunctuur diploma’s) behaald.

Hoe ziet je toekomst eruit?
Ik volg nu de opleiding Tuina voor Acupuncturisten en ga hierna, mocht ik slagen, verder met Tuina Advanced. In de toekomst wil ik graag meer weten over Chinese Voedingsleer en Chinese Kruiden. Voorlopig ben ik nog lang niet van het virus af om mij verder te blijven ontwikkelen en zal ik dus nog ook meerder jaren, met veel plezier, opleidingen volgen bij Academie BoYi.

Terug