Femke: “Er is geen ‘goed’ en er is geen ‘fout’, alles is zoals het is…..”

Wie is Femke in notendop?
Iemand die eigenlijk niet zonder ‘voor anderen zorgen’ kan. Ik hou van mensen en vind ze inspirerend! Ik ben altijd geïnspireerd door de gezondheid van de mens en hun klachten.        

Wat deed je vóór Academie Bo Yi?
Als activiteitenbegeleidster heb ik in de gehandicaptenzorg gewerkt. Daarna ben ik in het ziekenhuis op de afdeling Neurologie gaan werken. Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik last van m’n bekken en heb ik 4 jaar in een rolstoel gezeten, pittig dus!

Ondernemend als we zijn hebben mijn moeder en ik toen een webshop in labels opgericht. Dat ging ontzettend goed! We hadden Nijntje van Dick Bruna als licentie in de shop, deze heeft 10 jaar bestaan.

Het was hard werken en we moesten eigenlijk een volgende stap maken, maar ik miste vooral het contact met mensen en ben daarom gaan nadenken; Wat wil ik met mijn toekomst? Terug de gezondheidszorg in…

Waarom TCM?
Als puber was ik al eens door een acupuncturist behandeld maar, zoals dat in die periode hoort, vond ik het toen niks. Nu ging ik masseren. Via het masseren en natuurgeneeskunde kwam ik toch weer bij het ‘Chinese denken’ uit. Dat inspireerde me enorm.

Hoe heb je Academie Bo Yi gevonden?
Ik had Bo Yi al eens op een beurs gezien maar pfff… ik dacht: “dat gaat het nooit worden voor mij”. Misschien wel omdat ik bang was dat ik het niet zou kunnen. Ik heb veel TCM-aanbieders bezocht en kwam terecht bij een andere TCM-opleiding. Ik ben mijn medische basiskennis gaan doen om de volgende stap te maken naar TCM. Ik haalde het! En nu? Zou ik dan toch kunnen gaan studeren? En zou ik het dan toch bij Bo Yi kunnen doen?

Het liet me niet los en ik ging toch naar een Open dag. Ik ontmoette Niels en had een echte klik. Ik volgde wat lesdagen en stroomde na het halen van m’n eerste jaar toch in. Ik moet toegeven dat ik het echt wel eens zwaar heb gehad maar ik ben tot op de dag van vandaag blij dat ik het gedaan heb. De studieloopbaanbegeleidster is een enorme aanvulling en met haar hulp heb ik een onzekerheid overwonnen! … en kan ik nu een goede acupuncturist worden hahaha…

Wat geldt voor jou?
1. Ik voel me goed in een groep en doe mee
2. Ik vind het leuk om mijn eigen weg te gaan

Hoe heb je Academie Bo Yi ervaren als het gaat om samenwerken?
1. Met je medestudenten: Ondanks dat ik liever ‘mijn eigen weg ga’ is het bij Bo Yi wel heel leerzaam en leuk om samen te werken. Je moet elkaar feedback geven en dat is eng maar je moet streng zijn om vooruit te komen. Dat doen ze goed. Nu je het zo vraagt denk ik zelfs dat ik hier nieuwe vrienden en inspirerende collega’s aan ga overhouden.         

2. Met het Bo Yi-team: Ik ben zelfverzekerder en sterker geworden door het team van Bo Yi. Ik val nog steeds maar ik durf toch weer op te staan en word getriggerd om door te gaan.

Academie Bo Yi heeft professionaliteit hoog in het vaandel.
1. Wat is professionaliteit voor jou? Ik hou van structuur en een goede manier van lesgeven.Ik vind het scheiden van werk en privé belangrijk. Ik wil graag dat mensen me straks bezoeken om m’n deskundigheid.

 2. Vind je dit bij Academie Bo Yi terug? Ik wist eigenlijk altijd al dat ik bij Bo Yi moest zijn om die deskundigheid te bereiken maar ik moest nog even met mezelf in het reine komen als het gaat om ‘het kunnen’.

 3. Wat neem je mee straks? Ik hoop dat ik later minder of geen massages meer geef of alleen nog in de vorm van Tuina. Mijn droom is om mensen te behandelen die de strijd met kanker voeren. Dit komt omdat deze gevechten op meerdere manieren in mijn persoonlijke leven gestreden zijn. Ik zou graag een lichtpuntje voor deze mensen willen en kunnen zijn. Ik besef me dat niet alle traditionele behandelaars op me zitten te wachten maar dat is dan maar zo. Moeilijke wegen leiden vaak naar mooie plekken. Ik zou het een echt cadeau vinden om dat te mogen doen.

SNRO-codering is heel belangrijk voor mij. De andere opleiding waar ik begonnen was beloofde deze codering ook toen ik daar startte maar hebben het tot op de dag van vandaag niet. Ik vind ook dat iedereen dit belangrijk zou moeten vinden.Je weet dat je bij Bo Yi de studiepunten haalt op een manier zoals het hoort.

Ik zie Westerse en Oosterse geneeskunde heel erg als ‘elkaar aanvullend’. Het is jammer dat het nog niet zo goed wil in Nederland maar de wereld verandert gelukkig. Ik zie het graag hand in hand gaan.

‘Westers en Oosters’ bijt elkaar niet. Ik verlies de huisarts nooit uit het oog maar TCM kan chronische medicatie best vaak vervangen en dat is in veel gevallen een betere oplossing voor de patiënt.

Kijk naar het symbool van Yin en Yang. Alleen daarover kun je je een leven lang verbazen. Vroeger was het een zwart-wit vlak voor mij. Nu gaat het over balans tussen extremen en altijd in relatie tot variabele context. Ik ben onder de indruk geraakt van het teken.

Tip van Femke: “Laat je niet weerhouden door je twijfel. Als je echt wilt en hard werkt dan gaat het je lukken met dit team.”

Terug