De DAO van Gwen!

Gwen, zou je eens kunnen vertellen hoe je in de TCG terecht bent gekomen?
De Chinese geneeswijzen en Oosterse cultuur hebben me altijd al enorm geboeid, mede door mijn familie achtergrond. In 2011 besloot ik de Basisvakopleiding Chinese Geneeskunde te gaan volgen omdat mijn baan als commercieel accountmanager niet meer te combineren was met mijn privéleven. Deze basisvakopleiding heb ik niet bij Academie Bo-Yi gevolgd.

En toen, toen werd je besmet met het ‘TCG virus’?
Dat het mijn pad zou zijn had ik niet van tevoren kunnen bedenken maar inderdaad; vanaf de eerste dag werd ik gegrepen door de basistheorieën van de Traditionele Chinese Geneeswijze. Stiekem heb ik altijd al de behoefte gehad om mensen te helpen dus besloot ik verder te leren en ben ik begonnen aan mijn acupunctuur opleiding. Na het behalen van mijn diploma Klassieke Chinese Acupunctuur, volgde ik ook de opleiding Westerse Medische Basiskennis aan dezelfde academie, om vervolgens mijn eigen praktijk te kunnen beginnen. Ik kon niet wachten!

Dat klinkt lekker ambitieus, hoe verliep de start en het opzetten van je eigen praktijk?
Ik had het helemaal bedacht, mijn pad al uitgestippeld: ik wilde zo graag mensen echt helpen en meer bieden dan alleen symptoombestrijding en had zoveel kennis opgedaan! Kortom het kon niet misgaan.

Niets bleek minder waar, er was bijna geen patiënt in mijn nieuwe praktijk waarbij de casus overeenkwam met casussen uit de geleerde theorie. Tevens vond ik de diagnose op basis van pols en tong echt verschrikkelijk moeilijk. Ik miste echt de praktijkervaring. Er wordt weleens gezegd dat je het meeste leert van de patiënten die op je tafel liggen, maar je hebt dan ook iemand nodig die met je meekijkt, je corrigeert en bijstuurt.

Dus dat viel tegen, dat maakte je start zwaarder dan verwacht, hoe heb je dit aangepakt?
Ja, maar gelukkig heb ik snel geschakeld en een half jaar in een Chinese praktijk kunnen werken, waar ik veel praktijkervaring heb opgedaan.

Mooi hoor, dus je hebt ‘de koe bij de hoorns gevat’ en bent flexibel als water met de stroom meegegaan. Hoe ging het toen verder met je eigen praktijk?
Ik ben door de opgedane praktijkervaring een stuk zekerder geworden en ik heb hierdoor ook een betere basis om mijn eigen patiënten geheel zelfstandig te behandelen. Dit gaat inmiddels erg goed en tevens ben ik, naast mijn eigen praktijk, ook twee dagen per week werkzaam in een praktijk voor Chinese geneeskunde en acupunctuur voor vrouwen.

Je hebt mooie stappen gemaakt, hoe ben je nu uiteindelijk bij Academie Bo-Yi terechtgekomen dan?
De praktijk waar ik 2 dagen in de week werk, praktijk Zi Yuan Ting, is een praktijk voor Traditionele Chinese Geneeskunde gespecialiseerd in de behandeling van gynaecologische klachten en infertiliteit. Hierbij maakt Chinese Kruidentherapie een belangrijk deel uit van een goede behandeling, dus om mijn werk zo goed mogelijk te kunnen doen, had ik kennis nodig van Chinese kruiden. Inmiddels had ik al gehoord van Academie Bo Yi en wat me heel erg aansprak, op basis van mijn ervaring in het verleden, was de visie van Bo Yi: Leren door denken en doen. En zo ben ik vorig jaar gestart met de Chinese Kruidenopleiding bij Academie Bo Yi.

En hoe is het je bevallen, is de studie wat je ervan had verwacht?
Het is werkelijk een wereld van verschil! Ik ben zo ontzettend blij met de manier waarop er wordt onderwezen. Kennis opdoen door niet alleen de theorie te bestuderen, maar ook door middel van het opdoen van heel veel praktijkervaring. Het geven van presentaties is erg effectief, evenals het geven en ontvangen van feedback aan en van medestudenten. Zo wordt de opleiding Chinese Kruiden veel levendiger, leuker en inzichtelijker gemaakt. Als therapeut geeft het mij veel meer vertrouwen in het uitoefenen van mijn vak. Het is wel heel hard werken om een drukke baan, studie en mijn gezin te combineren, maar het is mij alles waard!

Terug