Corrien over het afronden van het basisjaar chinese geneeswijze

Zo Corrien, jouw eerste studiejaar zit er alweer op!
Hey, hoe heb je je examen gemaakt?

Hoi Coen,
Ja, inderdaad het eerste jaar zit erop. Gek idee aan de ene kant, het is namelijk heel snel gegaan. Aan de andere kant wel lekker even een paar weken niet met de neus in de boeken en alle informatie even laten bezinken.
Ik heb mijn examen met een dikke voldoende afgerond.

Wat goed joh, ben je tevreden met je resultaat ten opzichte van de geïnvesteerde studie uren?

Ik ben meer dan tevreden met dit resultaat. Ik heb eerlijk gezegd ook wel even een traantje weggepinkt toen ik het resultaat zag, zowel van blijdschap als van ontlading van de spanning. Ten opzichte van de uren die ik erin heb gestopt ben ik ook dik tevreden.

Nou gelukkig, je mag er ook enorm trots op zijn en die ontlading…die kennen we allemaal!Academie Bo Yi streeft ernaar een hoog niveau therapeuten af te leveren en dit is terug te zien in de lesstof, maar zeker ook in het niveau van de tentamens en examens.
Hoe heb jij het niveau van het examen en het eerder gemaakte tentamen ervaren, heb je hard moeten studeren?

Ja, ik heb wel hard gewerkt, soms misschien zelfs een beetje te hard. Ik zat in een fijne flow en dan dacht ik er niet aan om een dagje niets te doen. Vrienden hebben me wel eens de spreekwoordelijke ‘schop onder mijn kont’ gegeven, zodat ik ook eens (n)iets deed om te ontspannen.

Haha, ja op z’n tijd niks doen is erg belangrijk, fijn dat je zulke betrokken vrienden hebt ;-).
Hoe vond je het examen ten opzichte van het tentamen? Was het heel anders, moeilijker of minder moeilijk?

Ik vond het examen best pittig, maar niet per se anders dan het tentamen. De vraagstelling is hetzelfde, alleen was er meer stof om tot me te nemen. Voor het tentamen was het meer ‘rijtjes stampen’ en voor het examen was het ‘stampen en linkjes leggen’. Zelfs in de week voor het examen was er nog regelmatig zo’n ‘aha-moment’.

Duidelijk, dat is wat we vaker horen!
Academie Bo Yi heeft besloten alle examens nog dit studiejaar, dus voor de zomerstop, plaats te laten vinden.
Dit alles na zorgvuldige overweging en op basis van een notitie van de Hogeschool van Rotterdam waarin voor het HBO onderwijs sterk wordt geadviseerd om geen lessen en toetsen door te schuiven naar het volgende studiejaar. Natuurlijk beseffen wij ons dat we het studiejaar eigenlijk een maand verlengen en hiermee jullie zomerstop korter maken, maar op deze manier kunnen jullie het studiejaar afronden zoals dat altijd gaat, op wat interne stagedagen na.
Hoe ervaar jij deze verlenging van het studiejaar, vind je het prettig dit jaar alles klaar te hebben?

Ik vind het vooral fijn om dit jaar bijna helemaal af te kunnen sluiten, ‘bijna’ omdat de interne en externe stagedagen volgend schooljaar nog ingehaald moeten worden. 
Naast dat het fijn is om het jaar af te kunnen sluiten, vind ik het ook best een uitdaging om me na het theorie-examen weer op te laden voor de extra lessen en het praktijkexamen. Het afgelopen schooljaar was heel leuk, maar ik ben eerlijk gezegd ook wel een beetje moe van het hersenkraken ;-).

De afgelopen maanden zijn zo'n typisch geval van ‘geen controle hebben op hoe dingen lopen’. Het enige wat je dan kunt doen is ‘go with the flow’. Ik ben blij dat er ondanks deze rare tijd, door Bo Yi, alles aan is gedaan om het schooljaar op een zo normaal mogelijke manier door te laten gaan en af te ronden dus, schouders eronder en nog heel even doorzetten.

Fijn dat je dit zo ervaart Corrien en inderdaad….nog even de schouders eronder!
Hey, even een persoonlijke vraag tussendoor; hoe gaat het nu met je gezondheid?

Dat gaat heel goed! Ik ben voor het grootste gedeelte pijnvrij. De spanning voor het examen heeft wel een paar keer voor pijnlijke vingers en handen gezorgd, maar dat was gelukkig weer snel weg. Ik kan me zelfs weer langer achter elkaar bezig houden met m’n hobby’s.

Wow, wat goed zeg. Fijn dat dit zich ook zo goed ontwikkelt.
In ons vorige interview heb je aangegeven dat je doorgaat met de opleiding Klassieke Chinese Acupunctuur. Heb je er zin in en ben je je er al op aan het voorbereiden? Al boeken en naalden aangeschaft of heb je de boeken juist even in de spreekwoordelijke hoek gegooid?

Haha, de boeken had ik vorig jaar al aangeschaft en die heb ik nu inderdaad even in de spreekwoordelijke hoek gegooid. Die mogen er in september weer uit. Naalden heb ik nog niet besteld. Goeie van jou, ga ik meteen op de lijst zetten ;-).

Ook heel goed, soms is er een tijd van rust en bezinning nodig om er over een paar maandjes weer fris tegenaan te kunnen gaan. Ik weet zeker dat je het enorm naar je zin gaat hebben. Het is hard werken, maar je gaat een geweldige ontwikkeling tegemoet!

Ik heb er heel veel zin in en ik ben heel nieuwsgierig naar alles wat er volgend jaar gaat komen.

Je gaat door met studeren, dus je bent ‘hooked’, maar kan je aangeven waardoor je zo enorm getriggerd wordt door Traditionele Chinese Geneeskunde?

Ik ben inderdaad behoorlijk ‘hooked’. TCG is onder mijn huid gaan zitten, ik ben er bewust en onbewust de hele dag mee bezig.
Wat mij triggert is de Chinese denkwijze, de manier waarop er gekeken wordt naar ziektebeelden en hoe dingen met elkaar verbonden zijn. Daarbij ook het feit dat TCG al zo lang bestaat, de filosofie erachter en dat ik nooit uitgeleerd zal zijn. Er valt zoveel te ontdekken! Ik merk dat ik steeds hongeriger wordt naar kennis.

Ja haha, mooi hoor, enorm herkenbaar.
We zijn natuurlijk erg blij dat je het zo goed doet, het zo naar je zin hebt én bij ons blijft studeren. Dat maakt ons enorm trots! Kan je ons aangeven waarmee het team van Academie Bo Yi het ‘paleis van jouw keizer’ voor zich heeft weten te winnen afgelopen jaar?

Jeetje, daar vraag je me wat. Als ik aan het afgelopen jaar denk, was ik al verkocht tijdens de open dag ;-). Ik kreeg toen al een goed gevoel bij Bo Yi en gaandeweg is dat gevoel alleen maar gegroeid. Het laagdrempelige binnen Bo Yi vind ik heel fijn. Het saamhorigheidsgevoel; je staat er niet alleen voor. Als er iets is, is het team van Bo Yi altijd bereid om te helpen.

Nou, dank je wel zeg! Steek die maar in je zak “Team Bo YI”!
Kan je een wijsheid of een ‘groot’ inzicht met ons delen, iets dat je het afgelopen jaar hebt ervaren of eigengemaakt. Op persoonlijk of studie-technisch vlak, of een combi hiervan natuurlijk?

Het is niet echt een wijsheid of groot inzicht want iedereen weet dit wel, maar we handelen er niet altijd naar. Het is soms heel goed om los te laten. Ik wil niet zeggen dat ik dit vlekkeloos kan, maar ik word er wel steeds beter in.

Wat gaaf, dat is inderdaad een hele mooie en tevens erg lastig vaak. Enorm mooi om te zien hoe jij je ontwikkelt. We blijven je graag volgen, we gaan volgend jaar zeker weer meer van je lezen toch?

Superleuk!
Ik zeg JA!

OEF…gelukkig!
Hey, nog één laatste vraag; heb je een tip, spoiler, boodschap of waarschuwing ;-) voor de aankomende eerstejaars?

Dit klinkt heel ‘on-Nederlands’ omdat wij altijd willen weten waaróm we iets doen, maar doe gewoon wat er gevraagd wordt. Ook al begrijp je er helemaal niks van of vind je het allemaal niet logisch, er komt een moment dat er kwartjes gaan vallen. Het is normaal dat er ‘kortsluitingsmomentjes’ komen, dat hoort allemaal bij het proces!

Supertof Corrien, dit is een erg bruikbare tip en het is inderdaad zo dat er een bewuste opbouw zit in de lesstof. Die kwartjes gaan op een gegeven moment vallen en zullen blijven vallen!
Enorm leuk om zo dit studiejaar met jou af te mogen sluiten.
We wensen je enorm veel plezier en een relaxte vakantieperiode.
Geniet ervan en we zien elkaar weer in september!

Fijne zomer en tot snel!

 节日快乐
Jiérì kuàilè

 

Terug