10 redenen om Chinese geneeskunde te studeren

In de loop der jaren hebben we veel studenten opgeleid in de Chinese Geneeskunde. We horen van onze studenten altijd graag waarom ze ervoor gekozen hebben om Acupunctuur, Tuina therapie of Chinese kruiden te studeren. Ook op de open dagen vertellen onze bezoekers hun verhalen en dromen.

We hebben ze eens op een rij gezet en hier en daar aangevuld met onze eigen inzichten door jarenlange praktijkvoering. Hier volgt in willekeurige volgorde onze gezamenlijke top 10 om Chinese geneeskunde te gaan studeren.

1. Chinese geneeskunde; een waardevolle bron

Van alle natuurgeneeswijzen in de wereld is Chinese geneeskunde verreweg het meest ontwikkeld. Vele universiteiten en ziekenhuizen houden zich al duizenden jaren met deze natuurlijke vorm van genezen bezig. Het is een waardevolle bron aan kennis en vaardigheden en het ligt allemaal binnen handbereik.

2. Beroep met zingeving

Mensen kunnen vastzitten in een beroep waar ze echt goed in zijn maar waar ze niet meer de drive voor kunnen vinden omdat het weinig tot niets toevoegt aan een betere wereld. Bij Bo Yi leren onze studenten met mensen te werken vanuit een persoonlijke en natuurlijke manier, van mens tot mens. Als we het fysieke en emotionele lijden van mensen kunnen verzachten geeft dat veel voldoening.

3. Werken in de reguliere gezondheidszorg geeft frustratie

Een redelijk percentage van onze studenten komt uit de reguliere gezondheidszorg.
Enerzijds zien ze patiënten die met klachten kampen, maar die in het reguliere circuit niet geholpen kunnen worden. Anderzijds hebben ze te maken met (te) hoge werkdruk door personeelstekorten en regelgeving die uitmondt in administratieve ‘rompslomp’ waardoor ze te weinig tijd hebben voor de patiënten.
Ze hadden juist al gekozen voor een beroep met zingeving en willen dat blijven doen maar op een meer natuurlijke, persoonlijke en holistische manier.

4. Meer zelfinzicht en betere gezondheid

Yin en Yang staan aan de basis van de Chinese geneeskunde. Het vergt van onze westerse manier van denken een andere manier van kijken; het is niet rechtlijnig. Niet zelden hebben we gezien dat onze studenten door deze andere visie tot nieuwe verrassende inzichten zijn gekomen over hun eigen leven en gezondheid.

5. Zinvolle bijdrage aan de gezondheidszorg

De kosten in de reguliere gezondheidszorg rijzen de pan uit. Ondertussen zijn er in de complementaire zorg zoals de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) zoveel mogelijkheden om mensen op een goedkope en effectieve manier te genezen. Dit sluit direct aan op de visie van Academie Bo Yi: Wij geloven in de grote kracht en extra waarde van TCG in de Nederlandse gezondheidszorg. 

6. Zelfstandige met eigen praktijk en baas over eigen agenda

Als therapeut in de Chinese geneeskunde werk je als zelfstandige. Dat betekent dat je baas bent over je eigen agenda! Niemand die jou vertelt welke dagen en tijden je moet werken of wanneer je vakantie kunt nemen. Dat bepaal je allemaal zelf.

7. Vanuit Taiji, Qigong, Yin Yoga of door een persoonlijke behandeling

Aardig wat studenten hebben zelf al ervaren hoe het voelt als Qi weer vrij door de meridianen (energiebanen) stroomt. Ze doen een cursus Taiji of Qigong of hebben zich met Acupunctuur, Tuina therapie of Chinese kruiden laten behandelen. Een andere groep komt vanuit de Yin Yoga en is enigszins bekend met het verloop van de meridianen. Hierdoor is de interesse ontstaan om hier meer over te leren.

8. Kinderen de deur uit. Tijd voor mezelf

Geregeld horen we van studenten dat ze tijd hebben gekregen omdat de kinderen het huis uit zijn. Jarenlang hebben ze voor het gezin gezorgd en willen ze zich nu focussen op hun persoonlijke ontwikkeling. TCG is daarbij een zinvolle invulling van die vrijgekomen tijd.

9. Binnen 3 jaar een ander beroep

Zo snel kan je je omscholen tot een ander beroep op HBO-conform niveau. En dan hebben we het over een deeltijdopleiding. Wat is drie jaar op een mensenleven om een nieuw beroep te leren. Een waarschuwing: als het je eenmaal pakt dan laat het je de rest van je leven niet meer los!

10. Ik wil meer verdienen, een bovenmodaal inkomen

Misschien niet de belangrijkste reden, maar zeker ook niet onbelangrijk. Als therapeut in de Chinese geneeskunde verdien je zeker niet slecht. Volg een kwalitatief hoogstaande TCG-opleiding, dan behaal je goede resultaten en heb je al snel een goedlopende praktijk en een bovenmodaal inkomen.

Academie Bo Yi is dé academie voor Chinese geneeskunde in Nederland. Wij bieden 3-jarige beroepsopleidingen in Acupunctuur, Tuina therapie en Chinese kruiden aan. Als enige TCG-opleider in Nederland bezit Bo Yi de SNRO-systeemaccreditatie. Dit is onafhankelijke garantie voor de beste kwaliteit!

Heb je ook interesse in Chinese geneeskunde? Kom naar onze open dag!

 

Terug