Er zijn veel manieren van masseren. De meeste masseurs in Nederland passen een vorm van sportmassage of ontspanningsmassage toe. In veel gevallen kan je daarmee voor je cliënten al veel goeds doen. Toch horen we vaak dat masseurs na verloop van tijd behoefte krijgen aan meer verdieping. Tuina-therapie is dan een fantastische aanvulling.

Therapeutisch werken

Een wezenlijk verschil tussen Tuina-therapie en andere massagevormen is dat een Tuina-therapeut pas gaat masseren nadat deze een uitgebreide anamnese heeft afgenomen en een diagnose en behandelplan heeft opgesteld. Pas na deze gedegen voorbereiding wordt de behandeling uitgevoerd met therapeutische massagetechnieken. Ki-Jan vertelt hierover in dit filmpje.

Waarom is een anamnese belangrijk?

Met behulp van een anamnese breng je het probleem waarmee je cliënt bij jou komt volledig in kaart. Dit is nodig om samen met pols- en tongdiagnose een zo nauwkeurig mogelijke diagnose te kunnen stellen. Pas wanneer je diagnose helemaal duidelijk is kan je een goede behandeling geven.

Vergelijk het met koken: Als je een uitgebreid menu op tafel wil zetten moet je eerst de gerechten uitzoeken, dan de ingrediëntenlijst maken, boodschappen doen en een planning maken om vervolgens de recepten op de juiste manier te bereiden. Zonder de juiste voorbereidingen kan je nooit tot het gewenste resultaat komen, ook al ben je een sterren-kok.

Het belang van een goede diagnose 

Sommige mensen hebben weinig energie; ze hebben een ‘Qi-leegte’, zoals we dat in de Chinese geneeskunde noemen. Anderen hebben meer dan voldoende energie maar hebben een ‘Qi-stagnatie’. Toch kunnen zij beiden dezelfde soort klacht hebben zoals lage rugpijn. De eerste patiënt met een leegte zal je met beleid en met rustige technieken moeten behandelen, de tweede patiënt kan je juist beter met stevigere technieken helpen.

Wanneer je geen diagnose had gesteld en je de eerste patiënt met stevige technieken zou gaan behandelen, dan is er grote kans dat de rugpijn alleen maar erger wordt. Als je de gestagneerde patiënt met rustige technieken behandelt zal deze weinig tot geen resultaat hebben van je behandeling.

Wat zijn medische Tuina-technieken? 

Tuina is een massagevorm, maar Tuina is niet alleen 'mechanisch' masseren. Tuina wordt uitgevoerd op de meridianen. Naast spierkracht maak je gebruik van Jin (interne kracht), dezelfde kracht die ook in TaiJi, QiGong en Oosterse vechtsporten wordt gebruikt.

Om Interne kracht te leren is het belangrijk dat je Qi gaat begrijpen, kunt waarnemen en kunt toepassen. Om goed met Qi, ofwel energetisch, te leren werken, starten we iedere les met twintig minuten QiGong.

Ben jij al masseur en zoek je meer verdieping in je vak? Kom dan naar een van onze open dagen om kennis te maken en te ervaren of Tuina ook iets voor jou zou kunnen zijn. Of kijk op onze website om meer te lezen over de opleiding tot Tuina therapeut.

Terug