Hoe word ik acupuncturist in 5 stappen?

Je helpt graag mensen om beter te worden zowel fysiek als mentaal en je hebt affiniteit met een holistische kijk op het leven. Je wil dit graag realiseren door middel van alternatieve en complementaire zorg. Overweeg dan een beroep als acupuncturist! Als complementair zorgprofessional behandel je patiënten met allerlei ziektes, klachten, pijn, of emotionele spanningen, met behulp van acupunctuurnaalden en andere aanvullende technieken.

Omdat je gedegen kennis nodig hebt om patiënten met acupunctuur te behandelen, moet je een erkende beroepsopleiding volgen om de benodigde kennis en vaardigheden te verwerven. In dit artikel bekijken we wat je als acupuncturist doet, wat je verdient en hoe je zelf acupuncturist kunt worden.

Wat is een acupuncturist?

Een acupuncturist is een beroepsbeoefenaar in de complementaire gezondheidszorg die acupunctuurnaalden gebruikt om verschillende fysieke en psychologische problemen bij patiënten te behandelen.

Acupunctuur is een holistische behandelmethodiek die gebaseerd is op eeuwenoude Chinese kennis en vaardigheden. Volgens de Chinese geneeskunde is een verstoorde energiebalans de oorzaak van gezondheidsklachten.

Als acupuncturist behandel je patiënten met naalden via het meridiaansysteem; een netwerk waarin Qi, levensenergie, stroomt. Je brengt acupunctuurnaalden in in het verloop van de meridianen  op de zogenaamde acupunctuurpunten. Vervolgens activeer je Qi op de naald en manipuleer je deze voor het gewenste effect. Hiermee wordt de verstoorde energiebalans hersteld en verdwijnen de klachten. 

Wat doet een acupuncturist?

Een acupuncturist onderzoekt op holistische wijze de klachten van zijn/haar patiënten om zo hun symptomen te begrijpen en een gedegen diagnose te stellen. Er worden in de Chinese geneeskunde 4 verschillende methoden gebruikt om informatie te verzamelen:

  • Anamnese;  uitgebreid vragen stellen
  • Observeren van de tong, het gelaat, de huid, houding, etc.
  • Palperen van de pols (Chinese polsdiagnose) en lichaamsdelen die aangedaan zijn
  • Ruiken en luisteren 

Op basis van al deze informatie komt de acupuncturist tot een Chinese diagnose van de  disbalans van de patiënt. Vanuit deze diagnose  stelt de acupuncturist een behandelplan op met daarin de keuze van de technieken en de acupunctuurpunten.

De acupunctuurpunten worden geprikt met dunne, steriele naalden en de acupuncturist haalt zogeheten ‘De-Qi’ op de naald. Hiermee wordt het punt geactiveerd. Dit is een zeer belangrijke vaardigheid die de effectiviteit van de behandeling voor een groot deel beïnvloedt. Het voelen van ‘De-Qi’ op de naald leer je door veel te oefenen en gecorrigeerd te worden door ervaren docenten.

Naast het zetten van naalden kan een acupuncturist ook gebruik maken van andere aanvullende technieken zoals Cupping (vacuümtechniek), Moxa (warmtetechniek) en Guasha (schraaptechniek).

acupunctuur.jpg

Hoe lang duurt het om acupuncturist te worden?

Om acupuncturist te worden moet je een goede acupunctuuropleiding op HBO-niveau volgen bij een erkende opleider zoals Academie Bo Yi (erkend met SNRO-systeemaccreditatie). De studie duurt 3 jaar en bestaat uit een jaar Basis Chinese Geneeswijze gevolgd door 2 jaar  Acupunctuur.

Om je aan te kunnen sluiten bij een beroepsvereniging dien je in het bezit te zijn van een diploma Westers Medische Basiskennis. Voor dit diploma heb je nog een jaar extra nodig, maar als je voldoende tijd hebt kan je dat parallel aan de Acupunctuuropleiding doen. Werk je reeds in de reguliere zorg dan krijg je hiervoor vaak (deels) vrijstelling.

Wanneer je aangesloten bent bij een beroepsvereniging krijgen je patiënten meestal een deel van de acupunctuurbehandeling vergoed door hun zorgverzekeraar.

Wat verdient een acupuncturist?

Een goede en ervaren acupuncturist heeft als zelfstandige met een volle praktijk een bovenmodaal inkomen. De inkomsten zijn afhankelijk van het tarief dat per regio verschilt, van de lengte van de behandeling en van het aantal behandelkamers.

De grootste kostenpost van een eigen praktijk is in de meeste gevallen de huisvesting. Uiteraard zullen de behaalde resultaten en mond-op-mond reclame essentieel zijn voor een volle praktijk. Daarom is het belangrijk om een kwalitatief hoogstaande acupunctuuropleiding te volgen.

Indien je een erkende HBO-norm acupunctuur-opleiding hebt afgerond en aangesloten bent bij een beroepsvereniging ben je als acupuncturist vrijgesteld van btw; dus deze hoef je niet meer af te dragen aan de belastingdienst.

5 stappen die je moet doorlopen om acupuncturist te worden

Acupuncturisten moeten over uitgebreide vaardigheden, kennis en ervaring beschikken om geavanceerde behandelingen bij patiënten uit te voeren. Volg deze stappen om acupuncturist te worden:

  1. Volg een erkende HBO-norm Acupunctuuropleiding en behaal je diploma voor Acupuncturist
  2. Behaal je diploma Westers Medische Basiskennis
  3. Schrijf je in bij een erkende beroepsvereniging
  4. Maak een marketing- en businessplan (bij Academie Bo Yi doe je dit tijdens de opleiding)
  5. Open je acupunctuur-praktijk

Als je naast je acupunctuurbehandelingen ook wil gaan behandelen met Chinese kruiden en Tuina dan moet je hiervoor aanvullende opleidingen volgen. De Opleiding Chinese Kruiden duurt 2 jaar en de opleiding tot Tuina Therapeut voor Acupuncturisten duurt nog 1 jaar.

Terug