Mijn bamboe achter in de tuin krijgt nieuwe spruiten. Parmantig steekt er een kleine puntige bruine steel met kleine blaadjes als kuifje boven de grond. In eerste instantie herkende ik het niet als een nieuwe stengel, want hoezo bruin? Ik had toch bamboe met gele stengels gekocht? De nieuwe spruiten vliegen bijna de grond uit, het houtelement in optima forma.

Ik had gedacht dat nieuwe spruiten in een mooie rechte lijn omhoog zouden groeien. Niets is minder waar… sommige namen een afslag naar links of rechts waardoor een fikse kromming in de stengel ontstond. En die bruine kleur: tja, dat bleek een soort vliesje om de stengel te zijn. Het droogt op en valt eraf naarmate de groei vordert, en dan is het de weelderige goudgele bos die ik graag wilde hebben. tekst van Robert

Dit groeiproces lijkt op studeren bij Bo Yi. Studenten groeien door naar een nieuwe professionele identiteit; van beginnend student tot therapeut. Dit kan gepaard gaan met onzekerheden, twijfels over eigen kunnen, frustraties en veel andere emoties.

Een identiteitstransitie begint als studenten gaan handelen. Nooit eerder vroeg je aan mensen om hun tong uit te steken en nu kan je het bijna niet laten. Zo benieuwd naar hoe die tong eruitziet nu je weet wat dat allemaal kan betekenen voor iemands gezondheid. Als je dingen gaat doen waarvan je eerst niet wist dat die bestonden dan neem je je eerste stappen richting een nieuwe professionele identiteit.  

Vervolgens ontstaat een soort tussenfase. Dat kan voelen alsof je nergens bij hoort. Je was die verpleegkundige of die sportmasseur, maar nu ben je meer dan dat en leer je echt anders te kijken naar ziekte en gezondheid.  

Binnen de onderwijskunde noemen we deze tussenfase ‘liminal space’. Een soort tijdelijk vacuüm waarin studenten terecht komen als ze veel meer kennis krijgen over Chinese Geneeskunde, maar ook zichzelf nog niet vaardig genoeg vinden om volmondig de nieuwe professionele identiteit te omarmen.

Wees gerust, het oude vliesje van de bamboestengel wordt pas losgelaten als de groei bijna voltooid is. Dan kan de bamboe zijn ware ik laten zien. Neem dus de tijd om jezelf te gaan zien als therapeut, geniet eerst volop van je groeifase!

Ilse Erich
Studieloopbaanbegeleidster Bo Yi

Terug