Goed en slecht zijn 2 kanten van dezelfde medaille. Alles in dit bestaan is relatief. Als mens zijn we geneigd om alleen dat wat wij persoonlijk als goed of positief beoordelen te aanvaarden en alles wat we als slecht of negatief zien af te wijzen. Yin en Yang zijn echter niet van elkaar te scheiden. Als de zuidkant van de berg door de zon beschenen wordt, ligt de noordzijde automatisch in de schaduw. Als de noordelijke oever door de zon verwarmd wordt, moet de zuidelijke oever wel in de koele schaduw liggen.

Alles is dus relatief, maar ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo ook in onderstaande parabel over een Chinese boer:

Een arme boer in een afgelegen dorp in China bezat 1 paard. Op een ochtend werd hij wakker en bleek zijn paard verdwenen. Zijn dorpsgenoten kwamen naar hem toe en zeiden: “Wat erg voor je!” De boer zei alleen maar: “Misschien.”
De volgende dag kwam onverwachts zijn paard uit de heuvels terug en nam 7 wilde paarden met zich mee. Iedereen zei: “Wat een omkering van het lot. Wat een geluk!” De boer zei alleen maar: “Misschien.”
De oudste zoon van de boer wilde de wilde paarden temmen, maar viel ongelukkig en brak zijn been. De dorpsgenoten leefden mee en zeiden: “Wat een pech!” De boer zei alleen maar: “Misschien.”
De dag erna kwam een rekruteringseenheid van het leger in het dorp alle jonge mannen ronselen om te vechten aan het front. De oudste zoon van de boer lieten ze met rust, vanwege zijn gebroken been.

Dat wat je als positief ervaart wil je maar al te graag tot je nemen, maar als er iets gebeurt waarvan je vindt dat het negatief is wijs je het af. Je wil maar 1 zijde van de medaille accepteren. Helaas is dat onmogelijk in een wereld waar Yin en Yang onlosmakelijk verbonden zijn.

Puur de gedachte “ik zou willen dat dit niet gebeurd was” is een zinloze gedachte. Het is immers al gebeurd en het kan dus niet meer ongedaan gemaakt worden. Eigenlijk maak je het op die manier dubbel negatief: Er gebeurt iets wat niet prettig is én je wil het niet accepteren.

Betekent dit dan dat je alles maar goed en leuk moet vinden? Nee, natuurlijk niet. Niet alles is prettig en fijn, maar door het ‘negatieve’ niet af te wijzen maak je je leven een stuk aangenamer. Ondertussen kan je er alles aan doen om de situatie zo te keren dat deze wel prettig wordt. Hoewel, zoals de parabel van de boer duidelijk maakt heeft het leven soms wonderlijke wendingen zonder dat we er zelf actief iets aan doen. Goed lijkt soms slecht en slecht lijkt soms goed.

Loed

Terug