Aloë vera bij koortslip

Bij ons in de woonkamer staat een grote Aloë vera plant in een gigantische, maar hele mooie pot. Al starend en mijmerend over een nieuw onderwerp voor een blog bleef de Aloë vera op mijn netvlies hangen. In de zomer had mijn lief namelijk een dreigende koortslip die gereactiveerd werd door de zon. Ze had geleerd om deze te onderdrukken met verse Aloë vera direct van de plant. En ja hoor, het werkte meteen!

Bij mij was Aloë vera bekend vanuit de Chinese materia medica als purgerend kruid, genaamd Lú Huì. De eigenschappen zijn bitter en koud en hij gaat naar de Dikke Darm-, Lever- en Maagmeridiaan. Ideaal dus voor Hitte type constipatie gecombineerd met Hitte in de Lever. Dat geeft naast de constipatie met droge ontlasting symptomen als rode branderige ogen, bittere smaak in de mond, rusteloosheid, irritatie en slapeloosheid. De koude eigenschap van Lú Huì koelt de Hitte en de bittere smaak voert de Hitte af naar beneden om via de dikke darm afgevoerd te worden.

In de Chinese geneeskunde kennen we veel kruiden die toxines (waaronder virussen) elimineren. Varianten die je waarschijnlijk kent uit je tuin zijn Forsythia (Lian Qiao), paardenbloem (Pu Gong Ying), wilde chrysantenbloesem (Ye Ju Hua) of het woekerende moerasplantje Houttuynia (Yu Xing Cao).

houttuynia-bij-koortslip

Juist de Houttuynia is bij mij, vanuit mijn dermatologie-training, vooral bekend als sterk werkzaam op Herpes Simplex infecties, zoals de koortslip. De letterlijke vertaling van dit kruid is ‘naar-vis-stinkend-kruid’. Yu Xing Cao draagt inderdaad een sterke geur bij zich, maar persoonlijk vind ik het helemaal niet vervelend ruiken. Vorig jaar kocht ik nog een Houttuynia in het tuincentrum en die heb ik bij mijn vijver in de tuin gezet.

In de winter is er geen Houttuynia en zijn we blij met onze Aloë vera. De natuur is zo wonderlijk. Niets mooiers toch dan op deze manier je medicijnkast in je kamer te hebben staan?

Heb jij ook interesse in de geneeskrachtige werking van planten? Dan is de opleiding Chinese kruiden misschien iets voor jou.

Opleiding Chinese kruiden

Terug