In de eerste zin van de Dao De Jing staat dat Dao niet in woorden is uit te drukken. Aangezien we met woorden communiceren worden ook in deze klassieke tekst allerlei metaforen gebruikt om toch een idee te krijgen van wat met Dao wordt bedoeld. Een van deze metaforen staat in hoofdstuk 11 van de Dao De Jing. Hier wordt Dao onder andere vergeleken met een wiel.

Thirty spokes join in one hub.
The wheel’s use comes from emptiness.
…..
Therefore,
The use of what is.
Comes from what is not.

De naaf is leeg van binnen en zorgt ervoor dat alle spaken verbonden zijn tot één geheel. Samen vormen ze een wiel dat soepel kan draaien. Als 1 van de spaken kapot is, kan het wiel nog steeds draaien. Maar als er iets met de naaf aan de hand is valt het hele wiel uit elkaar. Het is het lege centrum dat ervoor zorgt dat de periferie kan draaien zoals het bedoeld is. “The wheel’s use comes from emptiness”

 Wijlen kwantumfysicus Hans-Peter Dürr kwam ruim 2 eeuwen later tot dezelfde conclusie als Lao Zi:

 “On the deepest level, much deeper than atoms or quantums, is nothing at all. The crazy thing is that this ‘nothing’ creates everything from moment to moment. Complete universe is created moment by moment, constantly. All comes out of ‘nothing’ comes from ‘emptiness’, which is outside any usual understanding. We are part of an endless ‘new-creation’ in every moment.”

Net als in de Dao De Jing geeft Dürr aan dat dit ‘outside any usual understanding’ is. Het is namelijk niet in woorden uit te drukken, niet met ons verstand te begrijpen. En toch weten we diep van binnen dat het waar is. Dé manier om daar dichterbij te komen is door Shén (Geest) te kalmeren, waardoor het rationele denken minder de boventoon voert. Als vanzelf brengen we ons Hart in verbinding met Dao, het lege centrum waaruit alles ontstaat.

 Het denken stop je echter niet zomaar. De natuurlijke aard van het denken is namelijk om te denken. Je kunt wel het denken wat minder serieus nemen.

 Als je deze zomer nog lekker in het gras naar de lucht ligt te staren is het een leuke oefening om naar gedachten te kijken als voorbijdrijvende wolken. Ze zijn er, maar je hoeft ze geen aandacht te geven. Laat ze maar lekker voorbijdrijven. Ze kwamen uit het niets en lossen ook weer op in het niets.

Loed

Lees meer over de bijscholing Introductie Daoïsme

Terug