Laatst kwam een van mijn patiënten, die ik op regelmatige basis zie, met een tas met 6 kruidenpotjes met restanten van kruidenformules die ze in het verleden niet had opgemaakt. Haar vraag was of ze hier nog iets mee kon; “Zonde om weg te gooien namelijk.”

Nadat ik haar diagnose had gesteld en zij met acupunctuurnaalden op de behandelbank lag te ontspannen ben ik door haar voorraad heen gelopen. In de meeste potten zat nog maar een klein restje en deze waren al ver over de datum. Niet meer bruikbaar dus. Eén potje was nog bruikbaar voor bronchitis-achtige klachten waar zij gevoelig voor is. Daarop schreef ik met viltstift: ‘Bronchitis’. Met de mededeling deze alleen te gebruiken na overleg met mij.

Er was 1 pot die nog helemaal niet geopend was. Deze had ik haar ergens vorig jaar voorgeschreven. Ze kreeg toen helaas corona nog voordat ze die kruiden ontvangen had. Voor deze acute situatie heb ik haar destijds direct een andere kruidenformule laten toesturen. Wat wil nu het geval: de samenstelling van de ongeopende pot die ze dus nog over had sloot precies aan bij haar huidige conditie. Zonder erover na te denken schreef ik met grote letters NU op de pot.

Mijn patiënte begon hard te lachen toen ik haar vertelde dat ze de pot met NU kon gaan nemen. Nu moet je weten dat zij geschoold is in de traditie van Dzochchen, Tibetaans Boeddhisme. Gecombineerd met mijn visie op leven vanuit Daoisme en Advaita gaan onze gesprekken vaak over dat waar alle tradities naar wijzen, namelijk naar Eenheid, Licht, Leven, of je hoe je het ook noemen wil.

NU is daar waar de toekomst overgaat in het verleden. Alles, maar dan ook alles gebeurt NU. Dat wat wij verleden of toekomst noemen is niets anders dan een gedachte, een verhaal in ons hoofd. Er is dus alleen NU en in het NU speelt zich alles af. In het NU volgen wij de natuurlijke beweging van ons zijn en is er niets dan harmonie.

Welk medicijn zou beter kunnen werken dan NU? Mijn leven als herborist is zoveel eenvoudiger geworden. Ik schrijf alleen nog maar potjes met NU voor.

Loed

Interesse in de opleiding Chinese kruiden?

Terug