Het is nu begin januari. Het rustige andante tempo in de klassieke muziek zou passend zijn bij de winterperiode. Met de opwarming van de aarde zijn onze winters weliswaar minder streng geworden, maar ten opzichte van de rest van het jaar gaan we toch echt de koudste periode in. Toch hebben we de winterzonnewende alweer een paar weken achter de rug. Als je goed oplet merk je dat de dagen alweer ietsje langer beginnen te worden. Dat betekent dat de zon heel geleidelijk meer kracht gaat krijgen.

De Yinne beweging naar binnen, van voor de zonnewende, is omgekeerd in een Yange beweging naar buiten. Deze beweging van Yin naar Yang is een beweging die in de Chinese Geneeskunde ook wel Jue Yin wordt genoemd. Jue Yin betekent letterlijk ‘omkerend Yin’. In Jue Yin gaat Yin over in Yang, maar deze overgang moet wel soepel verlopen. Dat zie je in de winter terug in twee tegengestelde bewegingen in de natuur: enerzijds wordt het in januari en februari steeds kouder, maar anderzijds lengen de dagen en neemt de kracht van de warme zonnestralen alweer toe.

Deze tegengestelde beweging herinner ik mij van mijn vioollessen als kind. Bij het vloeiend over laten gaan van de beweging van de strijkstok van rechts naar links zijn de vingers en pols zich nog aan het strekken terwijl de onderarm zich alweer in tegengestelde richting beweegt. Als je dat niet doet, krijg je een nare houterige overgang van klanken.

In de Chinese geneeskunde is de Lever het orgaan dat zorgt voor de vrije beweging van Qi en Bloed. Maar het is ook de Lever die onderdeel is van Jue Yin. De Lever heeft dus een belangrijk aandeel in het eerder genoemde kenmerk van de beweging en interactie tussen Yin en Yang, namelijk de Yange beweging initiëren vanuit Yin, gevoed vanuit MingMen.

Als Jue Yin niet goed functioneert en blokkeert kan Yang niet soepel voortkomen uit Yin. In het menselijk lichaam kan een verstoring van Jue Yin zich uiten in de manifestatie van koude en hitte symptomen op verschillende plekken, zoals bijvoorbeeld een koud onderlichaam met warmte, hartkloppingen en onrust in het bovenlijf.

Er rijst een vraag in me op; Hoe denk jij dat een orkest met Jue Yin pathologie zou klinken? 


Loed

 

Terug