Ik ben al sinds mijn jeugd een fan van Johan Cruijff. Uiteraard vanwege zijn ongekende prestaties als voetballer en later als trainer/coach, maar doordat ik, sinds mijn carrièreswitch naar de Chinese geneeskunde, het Yin-Yang-denken beter ben gaan begrijpen is het ‘fan-zijn’ getransformeerd naar bewondering en een diep respect. Ik wil graag duidelijk maken waar dit uit voortkomt.

Johan Cruijff staat naast zijn onnavolgbare acties op het veld ook bekend om zijn markante uitspraken. Deze zijn zo bijzonder dat Cruijffiaans officieel is opgenomen in de Dikke Van Dale. Zijn uitspraken kenmerken zich doordat ze ongekend simpel en treffend zijn. Degenen die deze uitspraken kunnen doorgronden zien de wijsheid van Johan Cruijff’s voetbalfilosofie of beter zelfs: zijn levensfilosofie. Laat ik als voorbeeld zijn meest bekende uitspraak nemen: “Elk nadeel heb z’n voordeel.”

Een van de belangrijke kenmerken van Yin-Yang is dat Yin en Yang tegengesteld zijn aan elkaar, maar samen wel één geheel vormen. Om iets te verklaren vanuit het Yin-Yang denken stellen we vaak: Yin is zwart en Yang is wit, Yin is koude en Yang is warmte, Yin is materieel en Yang is immaterieel. In het verlengde hiervan kunnen we bijvoorbeeld stellen: Yin is negatief en Yang is positief. Vanuit deze insteek kan een nadeel dan gezien worden als Yin en een voordeel als Yang; ervan
uitgaande dat een voordeel vaak als positief en een nadeel als negatief wordt ervaren.
Daarnaast vormen Yin en Yang samen één geheel. Dit betekent dat wat we ook doen of wat er ook gebeurt er altijd 2 kanten zijn: zowel een negatieve als positieve kant, of zowel een positieve als een negatieve kijk op het geheel.  

Tot dusver zal dit voor iedereen wel duidelijk zijn, maar het echt doorgronden van deze markante uitspraak van Johan Cruijff zal je extra inzicht en wijsheid brengen. Dus als je in staat bent om in een negatieve situatie de positieve kant te zien dan kan je de situatie wellicht omzetten naar een positieve situatie dan wel de omstandigheid in ieder geval verbeteren. Omgekeerd heeft iets positiefs ook altijd iets negatiefs. Ik zeg daarom dan ook vaak: “Dat je iets kunt doen betekent niet dat je het daarom ook moet doen.” 

Om dit te verduidelijken geef ik een voorbeeld:
- Ik vind iets lekker en ik voel mij goed als ik het eet, dus het is goed voor mij (Yang, Yang).
- Ik vind iets niet lekker en ik voel mij niet goed als ik het eet, dus het is niet goed voor mij (Yin, Yin).
Tot zover zal dit voor iedereen te volgen zijn. Maar het Yin-Yang denken gaat verder dan alleen dat wat logisch lijkt: 
- Ik vind iets lekker en ik voel mij goed als ik het eet, maar het is niet goed voor mij (Yang, Yin).
- Ik vind iets niet lekker en ik voel mij niet goed als ik het eet, maar het is goed voor mij (Yin, Yang).

Het lastige van wat eenvoudig lijkt te zijn is om in het geval van een ‘overduidelijk’ voordeel of positieve situatie (Yang) ook een nadeel of negatieve kant (Yin) te kunnen zien en visa versa. Dit kan komen door starheid (te veel Yin) in je denken ofwel te weinig flexibiliteit (te weinig Yang) in je denken. Wanneer je het Yin-Yang denken begrijpt weet je dat er zowel Yin als Yang moet zijn en ben je wellicht beter in staat om het ’eenvoudige’ te zien.

Het is zonneklaar dat de meest bekende uitspraak van Johan Cruijff helemaal overeenkomt met het Chinese Yin-Yang denken. Eenvoudig, treffend, maar belangrijker nog, de diepere betekenis staat centraal in zowel de markante levensfilosofie van Johan Cruijff als in het eeuwenoude Chinese Yin-Yang denken.

Met diep respect: 
Johan Cruijff is een ‘Chinees’!

Zàijiàn (tot ziens), Ki-Jan

Terug