Laatst keek ik een documentaire over gebieden waar mensen langer leven, de zogenaamde Blue Zones. Dit had, zo bleek, niets te maken met de locatie van het gebied maar vooral met levenswijze. Beweging en het gebruiken van het lichaam gedurende het hele leven kwam als een van de kenmerkende aspecten naar boven. We kennen allemaal de beelden van oude mensen in Azië die gehurkt de afwas zitten te doen of in diezelfde houding een praatje maken op de stoep, houdingen die je alleen kunt innemen wanneer je soepele pezen en gewrichten hebt.  Azië staat bekend om zijn talrijke bewegingsvormen en een daarvan is Qigong. 

Voordat, nog geen 60 jaar geleden, de alom bekende naam ‘Qigong’ zijn intrede deed werd er echter gesproken over Daoyin. In het eerste hoofdstuk van de Huang Di Nei Jing wordt Daoyin zelfs benoemd als een van de manieren waardoor de ‘ancients’ ofwel de voorouders langer leefden. Daoyin oefeningen zijn dus oud, heel oud. In de tombe van Mawangdui uit 168 v.C. zijn zelf rollen gevonden met Daoyin oefeningen erop! Je kan er dus vanuit gaan dat deze oefeningen belangrijk waren en wellicht nog veel ouder zijn dan dit. Daoyin is dus niet te vergelijken met Qigong van vandaag de dag.

Ik train nu zo’n 15 jaar Daoyin Yangshenggong en begin stilaan inzicht te krijgen in de materie en waarom deze oefeningen vermeld werden in de Huang Di Nei Jing. Daoyin kan je vrij vertalen als: leiden of richting geven door precisie. Yangsheng wil zeggen ‘leven voedend’. We krijgen dus oefeningen waarbij we ons fysieke lichaam, Qi en Bloed met precisie gaan leiden of richting geven door middel van onze intentie met het resultaat dat we het leven gaan voeden. 

Alle goede dingen komen in drievoud en ook Daoyin beantwoordt hieraan want het is gebaseerd op het reguleren van het lichaam, het reguleren van Qi en de ademhaling, en het verhelderen van het hart en de geest. Een van de kenmerkende aspecten van het reguleren van het lichaam is het rekken van ‘Jin’ ofwel van de pezen. Dit is een heel specifieke en redelijk complexe techniek die niet met woorden uit te leggen is. Heb je hier interesse in, dan kan ik je alvast vertellen dat er een cursus aankomt. Waar ik nu wel over kan vertellen is waarom nu net die pezen rekken zo belangrijk is voor jou en voor je patiënten. 

‘Jin’ zijn Chinees gezien een breder concept dan de pezen welke enkel de uiteinden zijn van spieren waarmee ze aan het bot bevestigd zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan de Jin Jing meridianen met hun verloop en aanknopingspunten. Om te begrijpen waarom het rekken en trainen van ‘Jin’ bijdraagt aan een lang leven moeten we kijken naar het 5-elementen model. De pezen zijn onderdeel van het Hout-element. De Lever die de pezen van bloed moet voorzien controleert ook de pezen en hoort qua dynamica bij het Hout-element. De tijd dat de Lever en zijn partner, de Galblaas, actief zijn is in de overgang van nacht naar dag, kortom, gedurende het prille begin van de dag. Daar zie je ook meteen het verband met de lente die ook onder het Hout-element valt en het begin van een nieuwe reeks seizoenen is. Onze jeugd en adolescentie, de periode van groei en ontwikkeling behoort ook tot het Hout-element. Dus door onze ‘Jin’ te trainen en soepel te houden brengen we ons lichaam terug naar een ‘jongere’ staat. Daoyin bevat onder andere rekken, strekken, laag zitten, torsie, ademhaling en meditatie. Dit allemaal met een gevoel van ‘Yi Qi’ ofwel 1 Qi en met de nadruk op Yin en Yang in elke facet. Op deze wijze kan je ook hier in het westen jouw leven en dat van je patiënten voeden. Ook al wonen wij niet in een Blue Zone, het geheim voor een lang en gezond leven: ...doe de oefeningen met regelmaat. 

Ruud

Meer informatie over de Daoyin bijscholing

Terug