Soms gebeuren er kort opeenvolgend verschillende dingen die eenzelfde boodschap in zich dragen. Een paar weken terug reed ik op de A12 onderweg naar Bo Yi om les te geven. Op een van de reclamezuilen las ik een tekst die ongeveer hierop neerkwam: ‘Soms ga je sneller als je even gas terugneemt’.

Ogenschijnlijk tegenstrijdige uitspraken trekken vaak de aandacht. De Chinese geneeskunde zit ook vol met ogenschijnlijke tegenstrijdigheden. Eén daarvan is een basisbeginsel van Yin en Yang: Extreem Yang slaat om in Yin.

Een paar dagen na de tekst op de reclamezuil zag ik een heel mooi voorbeeld hiervan op station Utrecht Centraal. Een grote groep jongeren wilde via de automatische draaideuren vanuit het station naar buiten. Deze draaideuren zijn zodanig beveiligd dat de deur vertraagt als er druk op wordt uitgeoefend.

Nu waren er zoveel jongeren in één compartiment van de draaideur gelopen dat het bijna onmogelijk was om de deur niet aan te raken. Het gevolg was natuurlijk vertraging. De jongeren daarentegen, Yang als ze zijn, begonnen tegen de deur te duwen om hem sneller te laten draaien.

Uiteindelijk blokkeerde de draaideur volledig, precies in een positie dat de jongeren er zowel aan de achterkant als aan de voorkant niet meer uit konden. Aan alle kanten werd geduwd, geschreeuwd, getrokken, maar zonder resultaat. De deur was niet te vermurwen.

Extreem Yang zat opgesloten en sloeg om in Yin. Totale stilstand. De jongeren waren in dit geval zeker sneller geweest als ze even gas hadden teruggenomen.

Kort opeenvolgend kwam ik dus verschillende gebeurtenissen tegen met eenzelfde boodschap. Een boodschap waar ik iets mee moet?

Jaren geleden was een vriend van me aan het promoveren. Hij had de stelregel om juist een dag vrij te nemen wanneer hij het zo druk kreeg dat hij het allemaal niet meer kon overzien en er stress van kreeg. Veel problemen verdwenen dan vaak als sneeuw voor de zon, zei hij.

Laat ik dat ook maar eens wat vaker doen.

Loed

Terug