Opleidingen

Opleiding Acupunctuur

De opleiding Acupunctuur is een tweejarige beroepsopleiding. In deze acupunctuur opleiding leert u een behandeling te geven met behulp van acupunctuur op basis van een zelf gestelde diagnose en een eigen behandelplan. Wie de opleiding klassieke Chinese Acupunctuur met goed gevolg afrondt, is een volwaardig Acupuncturist en in staat om zelfstandig patiënten te behandelen.

De opleiding Acupunctuur

De Chinese Acupunctuur opleiding beslaat twee studiejaren die elk bestaan uit 20 lesdagen en twee toetsmomenten. De lesdagen vinden iedere twee weken plaats van 10.30 uur tot 17.30 uur. Elke lesdag start met twintig minuten Qigong, gevolgd door een theoriedeel (40%) en een praktijkdeel (60%).

In het theoriedeel wordt veel aandacht besteed aan het meridiaanstelsel met zijn verschillende soorten meridianen en de bijbehorende pathologie. Daarnaast worden de verschillende functies van de acupunctuurpunten besproken. De diagnostiek waarmee u hebt kennis gemaakt tijdens het opleidingsjaar Basis Chinese Geneeswijze (BCG), wordt tijdens de tweejarige opleiding Acupunctuur verder aangevuld en uitgediept. In het tweede jaar leert u een Acupunctuur-behandelplan op te stellen. Dit wordt getraind aan de hand van veel voorkomende topics, zoals hoofdpijn, pijnklachten en menstruatieklachten.

Het praktijkdeel van de acupunctuur-opleiding is in het eerste jaar is gericht op het goed leren lokaliseren van de acupunctuurpunten, het leren zetten van acupunctuurnaalden, het gebruik van verschillende naaldtechnieken en het gebruik van Cups, Moxa en Guasha. De diagnostische kennis en vaardigheden worden verbreed en verdiept. Het aantal polsbeelden wordt uitgebreid naar 29 en de 7 differentiatiemethodes worden nu met name besproken vanuit de pathologie.

In het tweede jaar wordt er voor ‘diagnostiek’ veel geoefend vanuit de topics. Aan de orde komen: het afnemen van een anamnese (10+2 vragen), de pols- en tongdiagnostiek en het stellen van een TCG-diagnose. Daarnaast is er veel aandacht voor het opstellen een Acupunctuurbehandelplan en het geven van een acupunctuurbehandeling. Puntlokalisatie en de diverse naaldtechnieken worden herhaald.

Na het succesvol afronden van het eindexamen volgt het afstudeertraject waarin je o.a. een scriptie schrijft en je de klinische stage loopt.

Docenten
Ki-Jan Go, Niels Klavers, Manuela Werz, Stefaan Luyckx, Edith den Hollander

Plaats en tijd
Zoetermeer: gedurende 2 jaar op 20 zondagen (1x per twee weken) van 10.30 tot 17.30 uur Start: zondag 8 september 2019 Data: zie rooster

Kosten
€ 1995,- per studiejaar. Dit is inclusief syllabus en examen, exclusief stagedagen.
Indicatie van de kosten van de verplichte studieboeken indien deze nieuwe worden aangeschaft
Acupunctuur 1: € 100,- (dit is exclusief de verplichte boeken uit voorgaande jaren).
Acupunctuur 2: € 225- (dit is exclusief de verplichte boeken uit voorgaande jaren).

Doelgroep
Aspirant Acupuncturist

Rooster: Klik hier.

Vereiste vooropleiding
Een afgeronde opleiding Basis Chinese Geneeswijze

Vervolgopleidingen
Tuina Therapie voor Acupuncturisten, Kruiden voor Acupuncturisten en Tuina Therapeuten

Accreditatie
Geaccrediteerd door de SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen) voor 203 EC of 243 EC i.c.m de minor MBK. Hierdoor voldoet de acupunctuuropleiding in combinatie met de opleiding MBK (medische basiskennis) voor inschrijving bij een groot aantal beroepsvereningen. Enkele hiervan zijn:

  • BATC (Belangen Associatie Therapeut en Consument)
  • FAGT
  • LVNG (Landelijke vereniging Natuurlijke Geneeswijzen)
  • NVST (Nederlandse vereniging van soma therapeuten)VNT (vereniging van natuurgeneeskundig Therapeuten)
  • VBAG (Vereniging voor bevordering van Alternatieve Geneeswijze)

Daarnaast is de opleiding geaccrediteerd door:

  • NWP
  • NVA
  • Shiatsu Vereniging Nederland
  • Zhong

Meer informatie over het Opleidingscurriculum

Inschrijven: Klik hier.