Opleidingen

CHINESE KRUIDEN opleiding 

Tijdens deze 1 of 2 jarige kruidenopleiding leert u kruidenformules voor te schrijven en te modificeren op basis van een zelf gestelde diagnose en de kruiden-behandelprincipes. Wie de tweejarige Chinese Kruiden opleiding met goed gevolg afrondt, is een volwaardig Herbalist en in staat om zelfstandig kruidenformules voor te schrijven aan patiënten.

Het is ook mogelijk om alleen het eerste opleidingsjaar te volgen. In dit geval sluit u het eerste jaar af met een certificaat.

Voor wie?

Acupuncturisten en Tuina-therapeuten hebben al (ruime) praktijkervaring en krijgen in hun praktijk soms patiënten voor wie Chinese kruiden duidelijk toegevoegde waarde kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan deficiënte pathologieën of patiënten met damp-slijmproblematiek. Veel therapeuten schrijven daarom standaard-kruidenformules voor, zonder een gedegen opleiding te hebben hiervoor, zonder de benodigde kennis en het benodigde inzicht.

De kruidenopleiding is opgezet vanuit de behoefte van de therapeut met klinische ervaring. In plaats van een jaar te besteden aan de werking van enkelvoudige kruiden, krijgt u vanaf de eerste les gereedschappen aangereikt waarmee u direct in de praktijk aan de slag kunt gaan. Deze kruidenopleiding onderscheidt zich hierin van andere kruidenopleidingen. Wij doceren de benodigde kennis in een andere, voor u meer logische en praktische volgorde, zodat u deze meteen kunt toepassen.

De Chinese Kruiden opleiding

De opleiding Chinese Kruiden bestaat uit twee studiejaren die elk bestaan uit 19 lesdagen en twee toetsmomenten. In jaar 1 zijn de lessen op 9 aaneengesloten vrijdagen en zaterdagen, van 10.30 uur tot 17.30 uur. In jaar 2 plannen we de lessen op twee aaneensluitende dagen, 1x per maand, van 10.30 uur tot 17.30 uur.

In het eerste jaar behandelen we de 10 belangrijkste formulecategorieën met de bijbehorende formules en kruiden voor klachten die niet afdoende verholpen kunnen worden met alleen een Acupunctuur- of Tuina-behandeling. Denk hierbij aan deficiënte pathologieën of patiënten met damp-slijmproblematiek. Qi-bewegende formules worden bijvoorbeeld pas in het tweede jaar gegeven, omdat Acupunctuur- of Tuinabehandelingen hetzelfde effect teweeg kunnen brengen.

Het tweede jaar richt zich op de resterende 9 formulecategorieën met de bijbehorende formules en kruiden. U zult zich verder bekwamen in de diagnostiek en in het voorschrijven van kruidenformules door middel van 6 topics, waaronder gynaecologie, dermatologie, bi-syndromen en maag-, darm- en longaandoeningen.

Na het succesvol afronden van het eindexamen volgt het afstudeertraject waarin je o.a. een scriptie schrijft en je de klinische stage loopt.

Docenten
Loed Rakels, Sacha Hermens

Plaats en tijd
Chinese Kruiden 1:
Zoetermeer: gedurende 1 jaar op 9 aaneengesloten vrijdagen en zaterdagen (1x per maand) van 10.30 tot 17.30 uur.
Start: vrijdag 11 september 2019
Data: zie rooster

Chinese Kruiden 2:
Zoetermeer: gedurende 1 jaar op 9 aaneengesloten vrijdagen en zaterdagen (1x per maand) van 10.30 tot 17.30 uur.
Start: vrijdag  25 september 2019
Data: zie rooster

Kosten
€ 1995,- per studiejaar. Dit is inclusief syllabus en examen, exclusief stagedagen.
Indicatie van de kosten van de verplichte studieboeken, voor beide studiejaren samen, indien deze nieuwe worden aangeschaft: € 360,-

Doelgroep
Aspirant Herbalist

Rooster: Klik hier.

Vereiste vooropleiding
Afgeronde opleiding Basis Chinese Geneeswijze

Vervolgopleidingen
Bijscholingsdagen
Chinese Kruiden Advanced

Accreditatie
Geaccrediteerd door de SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen) voor 203 EC of 243 EC i.c.m de minor MBK. Hierdoor voldoet de Chinese kruidenopleiding in combinatie met de opleiding MBK (medische basiskennis) voor inschrijving bij een groot aantal beroepsvereningen. Enkele hiervan zijn:

  • BATC (Belangen Associatie Therapeut en Consument)
  • FAGT
  • LVNG (Landelijke vereniging Natuurlijke Geneeswijzen)
  • NVST (Nederlandse vereniging van soma therapeuten)
  • VNT (vereniging van natuurgeneeskundig Therapeuten)
  • VBAG (Vereniging voor bevordering van Alternatieve Geneeswijze)

Daarnaast is de opleiding geaccrediteerd door:

  • NVA
  • Shiatsu Vereniging Nederland
  • Zhong

Meer informatie over het opleidingscurriculum

Inschrijven: Klik hier.