Job Klavers

Sinds de middelbare school wist Job Klavers dat hij in de medische sector wilde werken. Bij voorkeur in een richting waar je “hands on” met mensen werkte en met een grote verscheidenheid aan klachten. De meest voor de hand liggende stap was fysiotherapie. Na deze opleiding te hebben afgerond en een paar jaar werkzaam geweest te zijn in het veld ontbrak er toch wat. Er bleken groepen patiënten die van uit de fysiotherapie niet te behandelen waren. De TCM bood hier in, met zijn holistische kijk op gezondheid, uitkomst.

Chinese kruiden was zijn eerste keus qua richting in de TCM m.n. door de sterke link met voeding. Aangezien Job Klavers al lange tijd er geïnteresseerd was in koken en voeding sloot dit goed op elkaar aan. In China is de grens tussen voeding en kruiden een grijs gebied en lopen in elkaar over. Een deel van de kruiden die in TCM worden gebruikt komen ook voor in de Chinese keuken. In de Westerse keuken in mindere mate maar ook daar worden deze kruiden terug gevonden zoals b.v. kaneel en kruidnagel. De kruiden zijn vaak de sterkst werkende delen van voeding te merken aan hun, over het algemeen, sterke en uitgesproken smaak. Ander voedsel is vaak minder potent qua werking en smaak maar heeft bij langdurig gebruik zeker effect. Daarom kan het worden gebruik om een goede gezondheid te ondersteunen.

In de praktijk van Job Klavers, waar hij onderhand ook Acupunctuur en Tuina toepast, wordt veel gebruik gemaakt van voedingsadviezen om de andere vormen van therapie te versterken.