Opleidingen

opleidingscurriculum tuina advanced

Qigong
Elke bijeenkomst start met twintig minuten Qigong. De beoefening van Qigong is gericht op het versterken van de eigen energie. De zintuigen komen zo beter tot ontwikkeling en u leert ‘waar te nemen’ met de handen.

Theorie
We gaan uitgebreider en dieper in op de diagnostiek, enerzijds de meridiaandiagnostiek en anderzijds de Westerse fysiologie/pathologie. Doel is een beter inzicht te krijgen bij het stellen van een diagnose voor klachten die met name met Tuina te behandelen zijn. Daarnaast richt de theorie zich op hoe een Tuina-behandeling kan worden versterkt door middel van kruidenapplicatie en acupunctuur.

De volgende thema’s worden in de opleiding behandeld:

 • Westerse fysiologie/pathologie en Tuina: welke spieren, pezen en botten/gewrichten zijn aangedaan bij een klacht en hoe integreert u deze kennis bij een Tuina-diagnose/behandeling
 • Meridiaandiagnostiek: verdieping voor de Tuina-diagnostiek
 • Kruidenapplicatie: oliën en kompressen bij een Tuina-behandeling
 • Gebruik van Acupunctuur bij een Tuina-behandeling: welke strategieën

Praktijk
We gaan dieper in op de Wudang Qigong Shiba Fa om meer inzicht te krijgen in de Nei Gong ofwel de interne vaardigheden van de Tuina. Focus van het praktijkdeel ligt op de verdieping en de uitbreiding van de Tuina-technieken. Tot slot richt het praktijkdeel zich op een verdere verdieping van de diagnostiek: anatomie in vivo ter ondersteuning van een Tuina-diagnose en het praktijkgericht oefenen van de anamnese.

De volgende vaardigheden worden in de opleiding behandeld:

 • 8 houdingen van de Wudang Qigong Shiba Fa
 • Verdieping Gun Fa; o.a. Da Gun Fa en Gun Fa in combinatie met rotatie en strekking
 • Verdieping Ban Fa’s; nieuwe Ban Fa’s en een introductie manipulatie m.b.v. Ban Fa
 • Complexe technieken: Tan-Bo Fa, An-Rou Fa, Zhang Tui Fa, introductie Yi Zhi Chan
 • Technieken met de onderarm: Bo Yun Fa, Jiao Yun Fa, Bo Tui Fa, Bo Rou Fa, Bo Gun Fa
 • Anatomie in vivo om inzichten te verkrijgen waarmee de Westerse diagnose als basis kan dienen voor een Tuina-diagnose
 • Hands-on diagnostiek, opstellen van een behandelplan, uitvoeren van een Tuina-behandeling
 • Oefeningen die de patiënt zelf kan doen

Studiebelasting
De studiebelasting is 8 uur per week, exclusief de maandelijkse lesbijeenkomsten van 7 uur. We gaan uit van een goede voorbereiding door de student van zowel theorie als praktijk (2 uur theorie, 1 uur praktijk). Wij adviseren om de resterende 5 studiebelastingsuren te besteden aan de reeds behandelde lesstof: 1 uur voor theorie en 4 uur om te oefenen (praktijk).

Studiemateriaal
Tijdens de lesbijeenkomsten maken we gebruik van een eigen, uitgebreide Nederlandstalige syllabus, die geheel is geïllustreerd met kleurenfoto’s. Dit ter verduidelijking van de verschillende Tuina-technieken. Op de website zijn instructievideo’s beschikbaar van de Tuina-technieken.

Stages
Voor deze vervolgopleiding zijn stages niet nodig.

Examen
In juni, aan het eind van het studiejaar wordt een praktijkexamen afgenomen.

Studenten moeten minimaal 80% van de lessen aanwezig zijn geweest. Bij een voldoende resultaat voor alle onderdelen wordt het certificaat ‘Tuina Therapie Advanced’ uitgereikt.