Wat is tcg?

tuina

Tuina is één van de vier soorten klassieke massage die de Chinese geneeskunde kent en is al meer dan tweeduizend jaar oud. De naam Tuina is opgebouwd uit twee karakters: Tui (duwen) en Na (grijpen).

Een Tuina-behandeling (massagevorm) wordt in onze visie toegepast door TCG-therapeuten en artsen op basis van een vooraf gestelde TCG-diagnose. Deze diagnose komt tot stand door het stellen van vragen en een tong- en polsdiagnose. Op basis van deze diagnose maakt de therapeut of arts een behandelplan. In dit plan staat welke Tuina-technieken worden toegepast tijdens de behandeling. De selectie van technieken is erop gericht voor elk punt of gebied van het lichaam het maximaal helende effect te bewerkstelligen. Enkele voorbeelden van deze technieken zijn: vegen, wrijven, kneden, drukken, vibreren en passieve bewegingen.

Tuina wordt onder andere toegepast om:

  • stagnaties in de meridianen en de collateralen op te heffen;
  • de vrije stroom van Qi en Xue te reguleren;
  • de dynamische balans tussen Yin en Yang te handhaven of te herstellen;
  • ziekteverwekkende factoren te verwijderen;
  • de lichaamsweerstand te versterken.

Tuina is zeer effectief voor het behandelen van (pijn)klachten rondom de wervelkolom, gewrichten, spieren en pezen. Naast deze fysieke klachten is Tuina goed in te zetten om problemen zoals vermoeidheid en stress te behandelen.

Meer informatie over de Tuina-opleidingen: