wat is tcg?

chinese kruiden

Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde neemt het gebruik van kruiden een belangrijke plaats in. In het hedendaagse China wordt ongeveer zeventig procent van alle klachten behandeld met kruidenformules. De Chinese kruidengeneeskunde is vele duizenden jaren oud. In China heeft dokter Shen Nong in de eerste eeuw voor Christus als eerste de werking van de kruiden beschreven. Hij stelde hiermee de eerste Materia Medica op. Alle latere werken en huidige boeken zijn hierop gebaseerd. De traditionele Chinese kruidentherapie gebruikt substanties van plantaardige, minerale en dierlijke oorsprong.

Alles wat voorkomt in de natuur heeft, of liever gezegd is, energie. Alle planten, kruiden en voedingsmiddelen hebben hun eigen energie. U merkt zelf dat het verschil maakt of u rauwkost eet of stamppot, pepermunt of gember. Alle voedingsstoffen zijn in de eerste plaats in te delen in yin of yang, en vervolgens in hun werking op de diverse organen en weefsels. Zoals elk acupunctuurpunt een specifieke werking heeft in de energiebalans, zo heeft ook elk kruid of voedingsmiddel invloed op onze energie. Kruiden worden ingenomen in de vorm van thee, poeder of tabletten en versterken direct het betrokken systeem.

Een kruidenformule bestaat meestal uit meerdere kruiden die, in combinatie, elkaars werking versterken. Chinese kruiden kennen geen onbedoelde bijwerkingen.

Meer informatie over de opleiding Chinese Kruiden.