Wat is Tcg?

acupunctuur

In het Westen is inmiddels bekend dat Acupunctuur een Chinese geneeswijze is waarbij wordt gewerkt met naalden. De zeer dunne, steriele, metalen naalden worden ingebracht op acupunctuurpunten die zich bevinden op de meridianen. Binnen de alternatieve geneeswijzen neemt Acupunctuur een steeds centralere plaats in. De geneeswijze hanteert een holistische visie op de mens in zijn omgeving en kent nauwelijks bijwerkingen. Het is een alternatieve of aanvullende behandelmethode voor klachten waarvoor de reguliere geneeskunde geen of onvoldoende uitkomst biedt.

Er bestaan 59 meridianen, waarvan 12 hoofdmeridianen die elk verbonden zijn met één van de orgaansystemen van ons lichaam. De meridianen vormen samen een energetisch netwerk. Op dit netwerk liggen de acupunctuurpunten die worden aangeprikt tijdens een behandeling. Door dit prikken kan de energie in de baan worden gemanipuleerd. Elk van deze punten staat namelijk in contact met een orgaan of met een bepaalde lichaamsfunctie.

Het inbrengen van de naalden is vrijwel pijnloos; de prikjes van de zeer dunne naalden (0,22 tot 0,30 mm) zijn meestal nauwelijks voelbaar. Na het inbrengen van de naald wordt bij manipulatie van de naald een soort elektrisch schokje ervaren; dit fenomeen wordt ‘Deqi’ genoemd ofwel ‘het verkrijgen van ‘Qi’ (energie). Het schokje is een indicatie dat de naald op de juiste plek zit. De therapeut kan verschillende naaldmanipulaties gebruiken om de Qi-stroom weer in balans te krijgen en het lichaam de kans te geven zich te herstellen.

Soms wordt bij de Acupunctuurbehandeling ook gewerkt met Moxa, gedroogd bijvoetskruid. Hiermee worden acupunctuurpunten of delen van het lichaam verwarmd en gestimuleerd met een moxastaaf of met losse moxa. Een andere ondersteunende methode is Cupping. Bij Cupping worden glazen bollen op meridiaanpunten gezet en vervolgens vacuüm gezogen. Welke methode wordt ingezet, is afhankelijk van de klachten van een patiënt.

Meer informatie over de opleiding Klassieke Chinese Acupunctuur